КИРИЛ: Неки желе да младе генерације у Русији не буду поносне на своје претке

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ КИРИЛ ПОЗВАО СУНАРОДНИКЕ

ДА ТРЕЗВЕНО ОЦЕЊУЈУ НАЦИОНАЛНУ ИСТОРИЈУ

  • Оцењујући владаре из династије Романов, поглавар РПЦ је рекао и ово: „Петар (Велики) је много учинио за земљу, али је увео у Русији оно што јој није било својствено - модел западноевропског апсолутизма. То у Русији пре тога није постојало. Власт руског цара увек је имала противтежу - у бољарској думи, цркви. Људи су могли да кажу цару: ниси у праву. Људи су имали ту могућност кроз одређене облике изражавања јавног мњења“

        „НЕГАТИВНИ, бољшевички по пореклу, поглед на Русију прихватају они којима не одговара историјски и, пре свега, духовни идентитет наше земље“ - изјавио је руски патријарх у интервјуу за часопис „Фома“.

        По његовим речима, ти људи би хтели да представе историју Русије као низ неуспеха и злочина „да данашње генерације, нарочито млади, не би осећали понос због својих предака, ни захвалност за своје наслеђе, нити имали осећај дужности према савременицима и потомцима“.

        „Чини се и друга грешка - људи који потпуно оправдано одбацују такав приступ, упадају у замку идеализације тог дела наше историје. Ни то није исправно - ми не треба да пропуштамо историјске лекције, укључујући горке“ - подвукао је поглавар РПЦ.

        Он је дао оцену о појединим владарима из династије Романов, чија се 400-годишњица доласка на власт слави ове године. Говорећи о Петру I, патријарх је рекао да су „његове заслуге као владара несумњиве - захваљујући његовој победи у Северном рату, Русија је изашла на светску арену као снажна, независна држава, он је ојачао војску, флоту, развијао је индустрију и трговину“.

        У исто време, истакао је патријарх Кирил, Петар I је, по узору на протестантске земље са севера Европе, увезао модел државно-црквених односа настао на Западу током Реформације, кад је црква била потчињена држави и део државног механизма. По патријарховим речима, револуција је толико снажно ударила по цркви јер су је многи људи поистовећивали с влашћу.

        „Петар је увео у Русији оно што јој није било својствено - увео је модел западноевропског апсолутизма. То у Русији пре тога није постојало. Власт руског цара увек је имала противтежу - у бољарској думи, цркви. Људи су могли да кажу цару: ниси у праву. Људи су имали ту могућност кроз одређене облике изражавања јавног мњења“ - истакао је он.

        „Николај II је много учинио за Русију. Порастао је ниво благостања људи, у значајној мер је решено земљишно питање, појавили су се слободни сељаци, убрзано су се развијале индустрија и железница, почели су да се појављују висококвалификовани радници, ширило се образовање, наука, модернизовала се војска“ - истакао је патријарх.

        По његовом мишљењу, треба бити захвалан потомак, „сећати се наших предака и поштовати их - укључујући и наше владаре из династије Романов“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари