КИРИЛ: Не дајмо да се у име слободе избора бира грех јер то води у смрт и диктатуру

ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИ КИРИЛ ОБРАЗИО СЕ ВЕРНИЦИМА ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ У КАЗАНСКОЈ ЦРКВИ У КРЕМЉУ

  • „У последње време суочавамо се са огромним искушењима: у многим земљама се чини избор у корист греха који се потврђује и оправдава законом - рекао је руски патријарх
  • Без обзира како диктатура настаје: било као диктатура личности, или партије, или власти, или финансија, или тржишта, то је – упозорио је поглавар РПЦ - веома опасан апокалиптички симптом

         „ГРАЂАНИ Русије имају снаге да устану против тога да грех буде установљен као законска норма” - рекао је патријарх Московски и целе Руси Кирил, обраћајући се верницима после литургије у Казанској Цркви на Црвеном тргу.

         Он је то рекао за време прославе Казанске иконе Мајке Божје.

         „У последње време суочавамо се са огромним искушењима: у многим земљама се чини избор у корист греха који се потврђује и оправдава законом” - рекао је руски патријарх.

         Истовремено- додао је патријарх Кирил - они који поштују глас савести и „боре се против мањине која намеће такве законе – бивају репресирани”.

         Руски патријарх је посебно истакао да се у историји човечанства стално водила борба за лажну слободу која се у пракси претварала у тиранију, погибију људи и рушење морала.

         „Тамо где се у име слободе избора бира грех – тамо је смрт, тамо је терор, тамо је диктатура. Све што на крају довоеде до тога да човек изгуби своју личност и потпуно се потчини ниским људским инстинктима.

         Без обзира како диктатура настаје: било као диктатура личности, или партије, или власти, или финансија, или тржишта, то је – упозорио је поглавар руске цркве - веома опасан апокалиптички симптом.

         „Дејствују снажне силе које убеђују човека да је за њега најважнија – слобода избора, чак и ако бира социјално опасно понашање” - истиче патријарх Кирил.

         Напоменувши какву је улогу у историји Русије одиграла поштована светиња – Казанска икона Мајке Божје, патријарх Кирил је позвао да се молимо да нам она буде небеска заступница као што је била у Смутно време и у годинама Великог Отаџбинског рата.

         Он је позвао сународнике да се моле пред Казанским ликом Мајке Божје за судбину Русије да не дозволи „робовање греху” које, сматра патријарх, доводи до „самоуништења народа”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари