КИРИЛ: На изборима ћемо гласати како нам Господ укаже

РУСИ СЕ МАСОВНО ВРАТИЛИ ВЕРИ - ИАКО ИХ СЕ 90 ОДСТО ИЗЈАШЊАВАЛО КАО АТЕИСТИ - ЈЕР ЈЕ ОНА УВЕК БИЛА ДУБОКО У НАРОДУ

  •  Руски патријарх упозорио вернике: Све може за трен да се сруши, како је већ бивало у нашој историји. Да се то не би догодило, морамо бити обазриви, морамо да умемо да разликујемо зле духове од добрих, нарочито у свету политике

         ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил служио је литургију у Стефано-Махришком манастиру. По завршетка литургије, поглавар РПЦ обратио се окупљенима и говорио према чему треба да се оријентише православни човек када на изборима даје свој глас једном или другом кандидату.

         „Световни људи, који су далеко од Цркве и који се понекад према Цркви односе чак и недобронамерно, траже спољне доказе, указују на неку нарочиту подршку државе Цркви, на то да је Црква срасла са државом, што је, у принципу, немогуће, јер се Црква брине о душама, а држава о уређењу земаљског живота“ — рекао је руски патријарх. Он је истакао да су и по питању избора за православног човека најважније вера и молитва.

         „Они у неким спољним околностима, које, најчешће, уопште нису постојале, траже објашњење чудесне обнове наше Цркве. Али, ми знамо да народ, чијих 90% припадника су се изјашњавали као атеисти, није могао да се тако радикално промени за 25 година. То значи да је вера увек живела дубоко унутар нашег народа... Кад је дошла слобода, та религиозност се веома брзо показала и открила сву своју духовну снагу“ — рекао је руски патријарх.

         „Ми се данас, колико можемо, трудимо да развијемо све што нам долази из прошлости, али, истовремено, постављамо себи и задатке који се тичу данашњице, као и будућности. Јер, све може за трен да се сруши, како је већ бивало у нашој историји. Да се то не би догодило, морамо бити обазриви, морамо да умемо да разликујемо зле духове од добрих, нарочито у свету политике, где се људи тако често мимикрирају, скривају своју суштину, споља се понашају на један начин, а у суштини су потпуно другачији“ — упозорио је патријарх Кирил.

         „Да бисмо умели да продремо у дубину људског срца, да бисмо учинили правилан избор, између осталог, политички, треба да јачамо себе у вери и молитви — нагласио је руски патријарх. — Понекад нас питају: а за кога ће Црква гласати? Ми одговарамо: како нам Господ укаже. Никада нисам сумњао да апсолутна већина верника кроз молитву, кроз реч Божију, не толико разумом, колико срцем, разликује духове“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари