КИРИЛ: Интернет-зависници живе у „краљевству“ кривих огледала

ПОГЛАВАР РПЦ ОЦЕНИО ДА СЕ РАДИ О ДУХОВНОЈ КРИЗИ

И ЊЕНИМ ПОСЛЕДИЦАМА

        ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил све већу зависност младих људи од интернета и „дописивања“ преко друштвених мрежа назвао је живљењем у „краљевству кривих огледала“.

        „То је заробљавање сопствене свести и воље. Људи по читаве дане и ноћи проводе за екранима, пред мониторима компјутера или планшета и све више тону у ту „реалност“. Тако се „селе“ се у краљевство кривих огледала“ - сликовито је ову ситуацију окарактерисао патријарх у интервјуу Дмитрију Кисељову водитељу телевизије Русија 1.

        Поглавар РПЦ сматра да се у конкретном случају ради о „духовној кризи“ њеним последицама.

        „У тим кривим огледалима се рефлектују реалност и ми сами. Тако интернет у неком смислу постаје реалност и рефлексија унутрашњег стања људске цивилизације. То је разлог за озбиљно размишљање, можда у првом реду за Цркву која има одговорност за духовно стање људи“ - признаје патријарх Кирил.

        Руски патријарх је указао да људи пате од усамљености кад не виде некога о коме треба да се брину.

        „Усамљеност настаје онда када човек нема предмет љубави. Ако се појави предмет љубави, одмах нестаје усамљеност. А шта значи одсуство љубави? То је одсуство другог човека којем можемо пренети своје унутрашње осећање, своју пажњу, своју бригу као и своју љубав. Све то долази од нашег индивидуализма и од нашег егоизма“ - рекао је патријарх.

        „Излазак из ове трагедије је веома једноставан - треба пажљивије погледати око себе и видети колико много људи данас тражи нашу бригу и нашу пажњу“ - сматра патријарх Кирил.

        Испричао је да он на Божић и Ускрс обилази старе, усамљене, луталице и инвалиде.

        „Од њих се враћам као нов. Осећам како ми је душа светлија. То је исто оно што осећаш након литургије“ - открио је поглавар РПЦ.

        Патријарх је поделио своје утиске о дочеку Божића док је био дете.  

        „Привлачило ме је светлуцање кандила, јутарње литургије, мирис тамјана и појање. У неким моментима сам дечјим срцем осећао Божју благодат“ - исприча је.

        Патријарх је открио и како је у детињству маштао да постане свештеник.

        „Машта коју је упијала моја дечја свест била је везана за служење Цркви. Не сећам ни једног периода детињства нити свесног живота када нисам желео да постанем свештеник“ - признаје патријарх Кирил.

        Он се присетио како је једном после доласка са Божићне службе „осећао толики занос да је сео и написао песму - једину у животу“.  

        Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари