КИРИЛ: Хероји битака код Курска и за Москву нису знали за стрес јер су се борили за Отаџбину

САВРЕМЕНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ДОЖИВЉАВАЈУ СТРЕС У МИРУ,

ИДУ НА ЛЕЧЕЊЕ, А ЗАТИМ И ПРЕРАНО УМИРУ

  • „Нико неће кренути у напад због повећања плате или због стицања непокретности, због оних вредности које су данас приоритетне за огроман број људи“, констатовао је руски патријарх Кирил, додавши да се у смрт иде за свете, апсолутне вредности, а једна од њих је - заштита Отаџбине

         ПРИМЕР хероја Курске битке може да подсети данашње генерације на истинске вредности људског живота, изјавио је Патријарх московски и целе Руси Кирил.

         Поглавар РПЦ састао се у Храму Христа Спаситеља са ратним ветеранима - на свечаном скупу посвећеном 70-годишњици Курске битке.

         У Дворани црквених сабора присуствовали су учесници свих великих битака Великог отаџбинског рата - од битке за Москву до заузимања Берлина. Међу њима је велики број ратника са фронта, који су учествовали у Курској бици. Руски патријарх изразио је дивљење снази духа њених учесника.

         „Како су људи само смогли снаге, како су издржали њихови живци? Ако се то упореди са савременом генерацијом људи, који пате од стреса у миру, иду на лечење, а затим и прерано умиру, поставља се питање: какав је то онда био стрес у Курској бици, какав је био стрес оних који су на команду „Напред, за Отаџбину!“ устајали из ровова и ишли у сусрет киши метака? Да ли тај стрес може да се пореди са стресом људи који дубоко преживљавају стрес приликом пада вредности акција на берзи“ - рекао је патријарх Кирил.

         Он је истакао да је људе који су прошли „кроз та најстрашнија искушења“ чувао Господ, а да су многи од њих доживели позне године.

         „Сад се поставља питање: зашто тај стрес није покосио људе, зашто су људи умирали од метака, а не од нервних обољења? Па, зато што је велики и светао био циљ. Људи су гинули за Отаџбину, а то је света ствар. И зато им никакав стрес није био страшан“, каже руски патријарх.

         И више од тога, додао је он, према тврдњама војника са фронта, учесници рата ретко су патили од прехлада и инфекција, јер су се „све снаге људске природе концентрисале на то да се победи“.

         Према речима руског патријарха, савремени човек тежи комфору, благостању, за које, ипак, нико неће дати свој живот.

         „Нико неће кренути у напад због повећања плате или због стицања непокретности, тј. због оних вредности које су данас приоритетне за огроман број људи“, констатовао је патријарх Кирил, додавши да се у смрт иде за свете, апсолутне вредности, а једна од њих је - заштита Отаџбине.

         „Данас, када се мењају приоритети и вредносни постулати, веома је важно подсећати младе и људе у средњим годинама, који су увучени у вртлог свакодневног живота са малим, често недоличним циљевима и на чије постизање они троше све снаге, дакле, подсећати их на истинске вредности људског живота“, подвукао је поглавар Руске православне цркве.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари