КИРИЛ: Духовни простор Руског света неће бити уништен

ПОГЛАВАР РПЦ СЕ НА ДАН КРШТЕЊА РУСИ У МОСКОВСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА МОЛИО ЗА МИР У УКРАЈИНИ

  • Говорећи о појму „Руски свет“, Кирил је нагласио да се ради „о великој руској цивилизацији, која је настала у кијевској крстионици и проширила се на огромне просторе Евроазије
  • Истакао је још да данас на просторима тог света постоје независне државе, „али то не значи да та тежња ка легитимном суверенитету, ка реализацији суверенитета, треба да буде праћена рушењем заједничког, јединственог духовног простора“

        ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил служио је - на свечаности поводом 1026. годишњице Крштења Руси, дана када је хришћанство проглашено за државну религију Кијевске Руси и сећања на светог равноапостолног кнеза Владимира (960-1015.) - литургије у Храму Христа Спаситеља и посебну молитву за мир у Украјини.

        Служена је и молитва за упокојење поглавара Украјинске православне цркве митрополита Владимира, који је преминуо 5. јула.

        Поглавар РПЦ је после литургије изразио наду да заједнички духовни простор „Руског света“ неће бити уништен.

        Говорећи о појму „Руски свет“, он је објаснио да се ради „о великој руској цивилизацији, која је настала у кијевској крстионици и проширила се на огромне просторе Евроазије.

        Истакао је да данас на просторима тог света постоје независне државе, „али то не значи да та тежња ка легитимном суверенитету, ка реализацији суверенитета, треба да буде праћена рушењем заједничког, јединственог духовног простора“.

        По благослову поглавара Руске цркве, на дан сећања на светог равноапостолног кнеза Владимира у свим црквама Русије тачно у подне одржана је празнична звоњава црквених звона.

        Ове године прекинута је традиција да руски патријарх служи литургију у Кијеву. Та традиција је започета 2008. године када је Свети архијерејски сабор РПЦ наложио да се служи литургија по уставу великог празника, а такође је предложио руководству Русије, Украјине и Белорусије да се дан сећања на светог кнеза Владимира прогласи за државни празник.

        У Украјини је тај датум уједно и државни празник, Дан крштења Кијевске Руси-Украјине. 

        У престоници Украјине празник је одржан у атмосфери прославе и помена недавно упокојеном митрополиту Владимиру, на који нису позване званичне делегације РПЦ и осталих помесних православних цркава. 

        Почетком јула, у данима припреме за сахрану митрополита кијевског и целе Украјине Владимира, постало је јасно да због напете ситуације у руско-украјинским односима патријарх Кирил неће допутовати у Кијев.

        Руководилац информативног одсека РПЦ Владимир Легојда изјавио је тада да би долазак Светог патријарха „могао да претвори опроштај од поглавара УПЦ у повод за нове демонстрације радикалних снага, а патријарх се руководи само бригом за паству“. 

        Крштење Руси 988. године везано је за име кнеза Владимира, кога су историчари назвали великим, црква - светим равноапостолним, а народ га је прозвао - Владимир Јасно Сунце.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари