ИЛАРИОН: Западне државе се постепено крећу према апсолутној диктатури

ДРУГИ ЈЕРАРХ РПЦ ОЦЕНИО ДА САВРЕМЕНУ ДРЖАВУ ПЛАШИ ЦАРСТВО БОЖИЈЕ ЈЕР У ЊЕМУ ВИДИ ОПАСНОСТ ЗА ЦАРСТВО ЗЕМАЉСКО

Mитрополит Иларион

  • Улога религије се, исто као у Риму, види искључиво у утилитарном светлу - она треба да буде у служби државе, да не претендује на истину и да буде приватна ствар појединца. Још се од ње очекује безусловно признање државе и повиновање њеним законима, укључујући и оне коју подривају основе хришћанства
  • То што се данас догађа у свету он сматра „постепеним обнављањем Pax Romana, глобално-интернационалне владавине“. Такође, додаје митрополит, док се римска власт у одређеним периодима индиферентно односила према неморалу, данас се од неморала „покушава створити стандард“

          ДАНАШЊЕ западне државе постепено се крећу ка апсолутној диктатури, сматра руководилац Одељења за спољне везе цркве Московској патријаршији митрополит Иларион.

          „Савремена држава придржава се принципа секуларности, тј. независности од било којег спољњег ауторитета који би имао право да јој укаже на повреду морала или права“ - написао је митрополит у чланку објављеном у часопису „Православная беседа“.

          „За једини извор власти у демократској држави проглашава се народ, који врши ту своју власт путем слободне изјаве воље грађана. Притом је та изјава воље условна, а не апсолутна карактеристика демократског друштва. На пример, недавно су Велика Британија и Француска  озакониле истополне савезе. Француска је одмах постала арена милионских демонстрација. Адржава је свесно и демонстративно изигнорисала захтеве народа, растеравши демонстранте сузавцем“ - констатује аутор чланка.

          Према његовом мишљењу, „секуларизација под маском демократизације“ је, заправо, ослободила „колосалну енергију деспотског потчињавања“ у европским земљама.

          „Та узаврела енергија данас тежи да потпуно раскрсти са хришћанством, које је 17 векова задржавало те тоталитарне импулсе. Као резултат тога, она несвесно тежи да успостави апсолутну диктатуру, којој ће бити потребно да успостави контролу над сваким чланом друштва. Зар се не крећемо ка томе, саглашавајући се, „из безбедносних разлога“, са обавезним увођењем електронских пасоша, свеопштом дактилоскопијом и постављањем камера на сваком кораку? Све се то лако може искористити и у друге сврхе, које се, такође, могу приписати „јачању безбедносних мера“ - истиче митрополит Иларион.

          То што се данас догађа у свету он сматра „постепеним обнављањем Pax Romana, глобално-интернационалне владавине“. Такође, додаје митрополит, док се римска власт у одређеним периодима индиферентно односила према неморалу, данас се од неморала „покушава створити стандард“.

          Чак, сматра митрополит, савремено демократско друштво неки замишљају у улози гаранта легалног статуса неморала, јер оно штити грађане од „верског лицемерја“.

          „Улога религије се, исто као у Риму, види искључиво у утилитарном светлу - она треба да буде у служби државе, да не претендује на истину и да буде „приватна ствар појединца“. Ипак, од ње се очекује безусловно признање државе и повиновање њеним законима, укључујући и оне коју подривају њене основе“ - пише митрополит Иларион, напомињући да хришћанство због саме своје суштине не може да се одрекне од „претендовања на истину“ - таква је његова природа.

          „Савременој секуларној држави Царство Божије које проповеда Црква уноси страх и изгледа му као опасност за царство земаљско, које не трпи конкуренцију - пише митрополит и додаје да је хришћанство данас „једина снага на свету коју не може да прогута гигантски механизам нове деспотске државе“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари