ИЛАРИОН: Сусрет патријарха Кирила са папом кад буду решени проблеми између две цркве

ОСНОВНА ПРЕПРЕКА ЈЕ НЕРЕШЕНИ СУКОБ

ИЗМЕЂУ ПРАВОСЛАВАЦА И ГРКОКАТОЛИКА У УКРАЈИНИ

Митрополит волоколамски Иларион

  • Председник Одсека за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион сматра да РПЦ и Католичка црква могу да сарађују у борби против дискриминације хришћана и у заштити хришћанских вредности у савременом секуларном друштву, укључујући одбрану норми традиционалне породичне етике

         МОСКОВСКА патријаршија још једном је дала до знања да сматра могућим сусрет папе римског и руског патријарха, али тек после решавања проблема између две цркве. Ово је у интервјуу за француски лист Le Figaro рекао председник Одсека за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

         „Основна препрека је нерешени сукоб између православаца и гркокатолика у Украјини. У процесу обнављања (1980-их година) структура Украјинске гркокатоличке цркве у Западној Украјини Московској патријаршији су одузети готово сви храмови“ - цитира митрополита портал „Интерфакс-Религија“.

         По речима представника РПЦ, Украјинска православна црква још увек се сусреће са потешкоћама приликом изградње храмова у западним областима Украјине. У исто време, шири се мисија Украјинске гркокатоличке цркве на традиционалним православним територијама источне и јужне Украјине, што изазива немир код православаца.

         Што се тиче времена и места сусрета и различитих детаља протокола, „досад није било таквих разговора на билатералном нивоу“, нагласио је митрополит. Он је истакао да је Руској цркви близак став папе Франциска о целом низу питања. „Још пре него што је изабран за папу, кардинал Хорхе Марио Бергољо показивао је дубоке симпатије према Руској православној цркви, своју жељу да има тесне контакте с њом“ - изјавио је он.

         Митрополит Иларион је напоменуо да се састао с понтифексом током инаугурационих свечаности у Ватикану, кад му је папа потврдио своју намеру да помогне у постизању разумевања између две цркве. „Наш други састанак у новембру је, такође, показао да о многим питањима данашњице имамо исте ставове“ - казао је Иларион.

         Митрополит Иларион сматра да две цркве могу да сарађују у борби против дискриминације хришћана и у заштити хришћанских вредности у савременом секуларном друштву, укључујући одбрану норми традиционалне породичне етике.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари