ИЛАРИОН: Нећемо дозволити да хришћанство буде уништено у Сирији

ПРАВОСЛАВНА СВЕЧАНОСТ У ЛИБАНСКОМ ГРАДУ ЗАХЛЕ

         У ЛИБАНСКОМ граду Захле одржане су свечаности поводом 25-годишњице архијерејске хиротоније архиепископа филипољског Нифона, представника патријарха Велике Антиохије и целог Истока при Патријарху Московском и целе Руси, преноси сајт Patriarchia.ru.

         У прослави је учествовао председник Одсека за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

         Он је топло поздравио слављеника, истакавши велики значај његовог служења цркви за цело светско православље. У говору пред окупљеним представницима хришћанских заједница и личности из света политике, владика Иларион је, између осталог, рекао: „Видели сте колико напора улажу руска држава у Руска православна црква како би се на Блиски исток вратио мир”.

         Митрополит је нагласио да је Блиски исток колевка хришћанства.

         „Управо у Антиохији следбеници Христа прозвали су се хришћанима. Нећемо дозволити да хришћанство у овој земљи буде уништено и никад се нећемо сложити с онима који кажу да хришћанство у овом региону нема будућност. Хришћанство има будућност у целом свету. Верујемо да ће се, како је говорио апостол Павле, једном цео свет окренути Христу, и не само да верујемо, већ и радимо и радићемо да се оствари. Света земља Либана представља величанствен пример мирног суживота хришћана, муслимана и представника других верских традиција”.

         Владика Иларион позвао је сиријске хришћане да не напуштају отаџбину: „Нико нема право да вам одузме вашу земљу, нити ико има право да вам одузме вашу веру. А Руска православна црква и руска држава и даље ће вам помагати и улагати све напоре како бисте ви могли мирно да живите на овој земљи”.

         Како је истакао митрополит, Патријарх Кирил посећивао је и Сирију и Либан и чува у свом срцу лепе успомене на сусрете са хришћанима из тог региона. „Свети патријарх послао је мене и целу нашу делегацију како бисмо вам изразили нашу подршку и солидарност” – додао је на крају митрополит волоколамски Иларион.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари