Иларион критиковао бостонски експеримент са изазивањем халуцинација код свештеника

НА УНИВЕРЗИТЕТУ Џ. ХОПКИНСА ДЕСЕТИНАМА ВЕРНИКА, СВЕШРЕНИКА И АГИТАТОРА ДАВАЋЕ „ЛУДЕ ГЉИВЕ”

  • Митрополит Волоколамски ИЛАРИОН, други у хијерархији Руске православне цркве: „То нема никакве везе са религиозним искуством, чак и ако у експерименту буду учествовали и свештеници. А религиозно искуство, опет, нема никакве везе са халуцинацијама. Постоји сасвим одређена разлика између тога како су старозаветни пророци добијали откровења од Бога и осећања која су последица узимања халуциногених средстава”

          ГЛАВНИ у Московској патриаршији за спољне црквене везе - митрополит Волоколамски Иларион - критиковао је покушај америчких научника да проуче „религиозно искуство” помоћу гљива које изазивају халуцинације.

          Иларион је одреаговао на информације да су научници  Универзитета Џонса Хопкинса из Балтимора започели са таквим експериментима са халуциногенима. Сасвим конкретно: да ће у њих укључити неколико десетина „представника различитих религија” којима ће убризгати „две јаке дозе псилоцибина”.

          То хемијско једињење садрже „халуциногене гљиве”. А амерички научници тврде да им је циљ да утврде какав и колики утицај халуциногени имају на „религиозно искуство”. Односно: да желе да провере хоће ли свештеници и верски активисти и агитатори под њиховим дејством постати још уверенији у оно чиме се баве и што проповедају или ће се, бар донекле, изменити њихово „религиозно мишљење”.

          Митрополит Иларион је организаторима и учесницима „балтиморског експеримента” поручио:

          „То нема никакве везе са религиозним искуством, чак и ако у експерименту буду учествовали и свештеници. А религиозно искуство, опет, нема никакве везе са халуцинацијама. Постоји сасвим одређена разлика између тога како су старозаветни пророци добијали откровења од Бога и осећања која су последица узимања халуциногених средстава”.

          Иларион је нагласио да не види никакву суштину експеримента и да не може ни да замисли какве би резултате могао уопште имати.

          Посебно је упозорио: „Инцијатива и експерименти америчких научника неће, сасвим сигурно, имати никакав утицај на проавославно поимање религиозног откровења”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Иван's picture
Иван 00:21 23.07.2017.

  • +12
Voting is closed.

То ми личи на причу о свештенику и хипику, жали се поп како је цео свој радни век ревносно служио Богу, придржавао се свих правила и канона али му се Бог ни једном није указао. Док хипик одговара, ја се по цео дан дружим са Богом и његовим анђелима, само прво морам да добијем боцу!

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 03:53 23.07.2017.

  • +24
Voting is closed.

Ђаво и демони (бића из такозваног поднебесја) увек измишљају свакаве приче како би нахватали што више људи и одвукли их са собом у Пакао.

На пример, робовима страсти (према пићу), демони пијанства продају приче о томе како им ништа неће бити ако пију. Чак "и са Богом могу да се друже". Али како такве људе демони навлаче све више и више на алкохол и како овима снага воље (и способност да се одупру страсти према пићу) постепено пада на нулу, нису ни свесни да су постали робови демона који их хватају и одводе са собом чим ти људи након смрти напусте физички план. Овлаче их они и пре тога али ови несретници падају у делиријум и најчешће не знају шта им се дешава.

Веома је честа и опасана и страст гордости (мешавина умишљене памети-знања и егоистичког поноса) повезана са страстима дрскости и ђаволске непокорности и зависти. Ту тек на делу можемо да видимо како ове врсте демона преносе на људе сопствене особине а које су узрок њиховог првобитног пада (са духовног неба у неиздрживо паклено стање). Све те сорте демона не подносе Божије слуге - Свештенике и њихов труд у врлинама. На све начине покушавају да омаловаже Свештенство и врлину и да учине оне који им поверују зависним од ових поменутих страсти - грехова. И пре физиче смрти човек који робује наведеним гресима може да осетети мало од пакленог демонског стања у које постепено тоне уподобљујући се онима чије мисаоне и емотивне наговоре слуша. Дакле то се и за живота испољава у виду патње. Бог на све начине покушава да спасе и опомене човека. Уколико се човек не покаје и не врати на пут врлине већ истраје у греху, након физичке смрти коначно среће своје господаре којима је за живота служио. Како им је за живота постао утренирани роб тако бива и у вечности. Зато морамо да пазимо коме и чему служимо.
На пример демон уме да толико заслепи човека гордошћу да је овај потпуно несвестан да скоро ништа не зна не само о духовном свету (што је карактеритика свих нас палих људи на Земљи) него често не познаје ни тему о којој говори. Тобож Свештеник који се сваки дан моли Богу и комуницира са Њим, ето нема резултат. Нажалост грех чини да човек толико пада да није свестан на какве неистине наседа и како тоне све дубље у друге грехе.

Добра (духовна) пракса је и проучити детаљно(!) и непристрасно биографију човека или људи чије учење или мисли следимо јер ту буквално можемо да видимо Божије опомене намењене свима нама осталима.

Демони су мајстори опсене и илузије нарочито преко сфере имагинације (душевног света, астрала, ...) у шта може да се уброји и илузија преко чула вида. О томе говори Иларион. Јер духовни свет је изнад и изван душевног. Ван сфере имагинације. Имагинација је са аспекта духовног света илузија. И ту се може наћи гомила којекаквих демонских учења којима је циљ да људи буду заробљени у свету имагинације.

Све су ово озбиљне и опширне теме и о свему томе може да се информише (али и да сазна) свако кога то озбиљно интересује.

draganz's picture
draganz 10:41 23.07.2017.

  • +12
Voting is closed.

Плус за коментар.

Надовезао бих се да је вековно искуство да људи истрошени пијанством и развратним животом без проблема опште са духовима поднебесја. Погубно.

Добро је да негде, односно овде, може се писати о ономе што је на корист човеку и овом и у оном свету. Све остала места на интернету демони држе под својом контролом пунећи их садржајима да разоноде људе (јутујуб), да их слуђују (сајтови за вести и спортске преносе), да се надимају (Фејсбук и сл.) и падају у грех земаљског мудровања (коментари на вести, блогови и сл.) итд.

Иван's picture
Иван 10:48 23.07.2017.

  • +17
Voting is closed.

To što su Srbi slabi pravoslavci nadoknađuje se relativno velikim brojem verski zatucanih pojedinaca koji na ispiranje mozga jednih odgovaraju svojim fantastičnim trućanjima o anđelima i demonima.

draganz's picture
draganz 14:50 23.07.2017.

  • +15
Voting is closed.

Иларион каже: "Постоји сасвим одређена разлика између тога како су старозаветни пророци добијали откровења од Бога и осећања која су последица узимања халуциногених средстава”. Рећи да су само старозаветни пророци добијали откровења од Бог је јеврејски.

Нису само старозаветни пророрци. Они су живели пре Христа, него и свети људи који су живели после Христа па све до оних који живе данас. Чак и обични људи којима се својом милошћу јавио Дух Свети. То је оних 2-3% људи које препознајемо као истинске православне вернике и који живе светотајинским животом: молитве, пост, литургија, исповест, покјање, милост, помоћ другима... Свима њима се Бог јавио и открио им истину и учврстио их у вери православној.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 10:50 24.07.2017.

  • +7
Voting is closed.

Nije tvoje da budes niciji sudija,vec da se trudis da cinis dela
u Slavu Boga jedinog.
Video sam te mnogo puta u Vatikanu sa satanistima te uklete i od Gospoda proklete gradevine.
Vrati se Pravoslavlju i sluzi Bogu a ne vatikanu koji su u suprotnosti Hrista.
Sa kim se ti druzis ,taki si sam.
Slava Bogu.

Додај коментар