ИЛАРИОН: Екстремистичке снаге настоје да избришу хришћанство на Блиском Истоку

ВЕЛИКОДОСТОЈНИК РПЦ УОЧИ СКУПШТИНЕ

СВЕТСКОГ САВЕТА ЦРКАВА У ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ

  • Председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион, наступиће у Пусану са рефератом „Глас цркве мора бити пророчки“

        СВЕТСКИ савет цркава, који окупља око 350 протестантских, православних и источних Цркава, одржава у јужнокорејском Пусану своје 10. заседање на којем ће бити утврђена основна тематика рада ове највеће међухришћанске организације у наредним годинама.

        У раду скупштине учествује и делегација Руске православне црквена челу с председником Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополитом волоколамским Иларионом.

        Митрополит је позвао членове делегације да активно учествују у пленарним заседањима и у раду комитета, како би у документа ушли ставови Руске православне цркве.

        „Циљ нашег учешћа у раду Светског савета цркава састоји се, пре свега, у сведочењу о православљу пред инославним светом“ - истакао је митрополит Иларион, истакавши да је Светски савет цркава и даље једино место на ком се представници више од 300 цркава могу срести заједно.

        По мишљењу великодостојника РПЦ, главна тема на којој хришћани различитих конфесија могу да раде заједно, без обзира на различитости, састоји се у заштити страдалних и прогоњених хришћана.

        „Ова скупштина може и треба на сав глас да назове ствари правим именом - да изрази оштро противљење геноциду над хришћанима, који се данас врши на Блиском Истоку и који представља осмишљену политику екстремистичких и терористичких снага да избришу хришћанство на том простору“ - изјавио је митрополит Иларион.

        „Сматрам да свака црква може да уложи додатне напоре да мотивише одговарајуће владе и политичке снаге да заштити хришћанско становништво тамо где је оно угрожено“.

        Потребно је да чланови делегације имају јединствен став о главним тачкама дневног реда скупштине, сматра Иларион. Сам митрополит ће наступити с рефератом „Глас цркве мора бити пророчки“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари