Иларион: Без учешћа свих помесних цркава Свеправославни сабор неће бити сабор

РПЦ ЋЕ ПОНОВО САЗВАТИ СВОЈ СИНОД ЈЕР СЕ ЊЕНЕ ПРИНЦИПИЈЕЛНЕ ПОЗИЦИЈЕ ИГНОРИШУ

Митрополит Иларион

  • „Ако се сабор састане, а на њему не буде свих помесних цркава - у том случају то неће бити Свеправославни сабор већ - међуправославно саветовање. Његове одлуке неће бити обавезујуће за цркве чији представници му не буду присуствовали. Надам седа ће у даним до сабора бити предложено решење које би задовољило све помесне цркве. Уколико таквог решења не буде - сабор треба одложити до повољнијих времена“

        УМЕСТО Свеправославног сабора, на Криту може бити одржано међуправославно саветовање.

        Друга личност у хијерархији Руске православне цркве - митрополит Волоколамски Иларион - упозорио је да сабор на Криту, ако у његовом раду не буду учествовале неке помесне православне цркве, неће имати статус Свеправославног, а његове одлуке неће бити ни легитимне ни обавезујуће за реализацију.

        Митрополит Иларион је фактички „министар спољних послова“ РПЦ. Утолико је значајније што је рекао и ово:

        „Ако се сабор састане, а на њему не буде свих помесних цркава - у том случају то неће бити Свеправославни сабор већ - међуправославно саветовање. Његове одлуке неће бити обавезујуће за цркве чији представници му не буду присуствовали“.

        Иларион је изразио наду да ће у даним до сабора бити предложено решење које би задовољило све помесне цркве. Одмах потом је упозорио:

        „Уколико таквог решења не буде - сабор треба одложити до повољнијих времена“.

        Иларион је подсетио да је РПЦ од самог почетка подржавала сазивање сабора, али - под одређеним условима. Први од њих је - консензус, други - да сабор не отвара теме које нису претходно „прорађене“ и трећи - да обавезно учествују све помесне православне цркве.

        „Уколико ти услови не буду испуњени, ми ћемо имати - упозорио је Иларион - озбиљна питања поводом самог статуса сабора и његове легитимности. Такође: треба ли га уопште одржавати у време када још није припремљен. Јер, главни задатак је - одржати сабор који ће нас све објединити и помирити, постати фактор једиснтва а не разједињавања“.

        Митрополит је истакао да ће РПЦ сазвати још једном своје Свети Синод на којем ће одлучити - шта треба радити у насталој ситуацији.

        Закључио је: „То је неопходно јер се сада фактички игноришу принципијелне позиције за које смо се залагали током предсаборског процеса“.

        Недолазак на Крит најавиле су Бугарска православна црква и Антиохијска православна црква.

        Међу православним је јака и струја која тражи да се католици и протестанти у саборским документима не називају „црквама“ већ „јеретицима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари