Хиљаде грађана Пловдива одушевљено дочекале руског патријарха Кирила

Виђене стотине застава и заставица, разлегали се аплаузи и узвици „Русија!“

Руског патријарха на аеродрому је дочекао пловдивски епископ Николај

          ХИЉАДЕ Бугара одушевљено су дочекале руског патријарха Кирила у центру Пловдива и пратиле у свечаној шетњи духовника са хоругвима улицама тог старог града. Сви су махали заставицама са патријарховим грбом, бугарским националним заставама и пловдивске митрополије, уз аплаузе и узвике „Русија!“.

          Пред долазак у центар града, руски патријарх је одао почаст руским војницима који су пали за слободу Бугарске у руско-турском рату од 1877. до 1878. године као и у Другом светском рату.

          Оркестар је свирао «Опраштај Славјанке». На улицама Пловдива могли су се видети бројни тртанспаренти са поруком «Добро дошли Ваша Светости».

          Овакав дочек се у Пловдиву, према тврдњама локалног становништва, не памти.

          Шетња градом се завршила код пловдивског катедралног храма Свете Марине, где је поглавара Руске православне цркве дочекао бугарски патријарх Максим (97) који је ради заједничке молитве специјално дошао из Софије. У заједничком богослижењу је учествовао и митрополит пловдивски Николај.

          Патријарх Кирил је пожелео да Господ «обаспе милост своју на град Пловдив и његово становништво», а посебно је поздравио «изузетно значајну рускојезичну заједницу града» и поклонио катедралном храму икону Богородице «Знаменије».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари