Чудо са иконом у руској Архангелској области

ОДЕЋА ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ САМА ОД СЕБЕ ПОСТАЛА СВЕТЛИЈА, ПОСВЕТЛЕО

И СВЕТИТЕЉЕВ ЛИК, ПОЈАВИЛА СЕ И СЕДА ДЛАКА У ЊЕГОВОЈ КОСИ

        У ХРАМУ Сретења Господњег у руској Архангелској области на чудесан начин се обновила старинска икона светитеља Василија Великог.

        Она је била освештана на Светој Гори, у руском манастиру Пантелејмон, и поклоњена парохијанима као благослов. То пише на задњој страни иконе на црквенословенском језику, преноси информативна служба Архангелске епархије.

        Први су промену приметили парохијани који одржавају чистоћу у храму. „По завршетку литургије, ја сам, пролазећи поред иконе, приметила да она изгледа другачије - испричала је парохијанка Сретењског храма Олга Добрјак. - Одећа светитеља Василија Великог постала је светлија, лик је посветлео, појавила се седа длака у коси - невероватно. Вероватно нам је то дато за јачање вере“.

        Настојатељ храма, јереј Дионисије Маринов, објашњава овај догађај као једно од чуда која се догађају у духовном животу цркве: „Ако се негде догоди чудо, то не значи да су људи ту пуни светости. Обрнуто, благодат Божија је већа онда кад се умножи грех и кад је људима потребна духовна подршка, духовна обнова, препород. Људи треба да се замисле о свом унутрашњем стању, да воде исправан духовни живот“.

        Светитељ Василије Велики (око 330-379.) био је архиепископ Цезареје Кападокијске, писац и богослов. Један је од тројице Великих Кападокијских Очева Цркве, заједно с Григоријем Ниским и Григоријем Богословом.

        Аутор је поретка Божанствене литургије и многобројних проповеди.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари