Библијско-богословска комисија РПЦ против сурогат материнства

СВАКО МЕШАЊЕ У РАЂАЊЕ ДЕЦЕ ВАН ПРИРОДНОГ САВЕЗА МУЖА И ЖЕНЕ - ПРОТИВНО ХРИШЋАНСКОМ СХВАТАЊУ СВЕТЕ ТАЈНЕ ЗАЧЕЋА

  • Сурогат материнство подразумева рушење дубоке емоционалне и духовне блискости која се успоставља између мајке и детета већ у трудноћи. А то се негативно одражава на свима — и на породиљи, и на детету, и на друштву, у којем се губи традиционално поимање породице

         БИБЛИЈСКО-богословска комисија Синода Руске православне цркве позабавила се – на ванредној седници под председништвом митрополита волоколамског Илариона - проблемом сурогат материнства.

         У  раду комисије учествовали су, поред теолога, стручњаци из медицине, сарадници Института за филозофију Руске академије наука, Московске духовне академије, Медицинске академије „Сеченов”.

         Митрополит Иларион је указао да су етички и правни проблеми везани за сурогат материнство недавно разматрани на седници извршног комитета Друштва православних лекара Русије. Закључак Друштва се ослонио на позицију Цркве о том питању, изражену у „Основама друштвене концепције Руске православне цркве”, само што је ту позицију додатно развио.

         А у „Основама” се наводи да је сурогат материнство, то јест ношење оплођене јајне ћелије од стране жене које после рађања предаје дете „наручиоцима”, противприродно и морално недопустиво, чак и у случајевима кад је без накнаде. Сурогат материнство подразумева рушење дубоке емоционалне и духовне блискости која се успоставља између мајке и детета већ у трудноћи. А то се негативно одражава на свима — и на родиљи, и на детету, и на друштву, у којем се губи традиционално поимање породице.

         Митрополит Иларион је подсетио на став Цркве о томе да је свако мешање у процесе рађања деце ван природног савеза мужа и жене „противно хришћанском схватању Свете тајне зачећа и појављивања на свет боголике људске личности, као и схватању достојанства и мисије мушкарца и жене који ступају у брачне однос”.

         Такође, поставља се, по Иларионовом мишљењу, питање пастирске праксе, кад је у питању однос с „биолошким родитељима”, као и крштење деце коју роде сурогат мајке.

         „Уколико се родитељи јавно не покају за учињено, а кумови самим својим учешћем у Светој тајни изражавају сагласност с учињеним грехом, о каквом хришћанском васпитању можемо да причамо? Да ли у таквом случају треба одложити крштење детета до тренутка док не постане свесно? Одбијање крштења деце у таквом случају имало би, пре свега, пастирски значај, јер би, самим тим, друштво од Цркве добило јасан сигнал да је сурогат материнство неприхватљиво с хришћанске тачке гледишта”.

         На седници је оформљена радна група за израду документа о пастирским последицама сурогат материнства, који ће бити усвојен на седници пленума Библијско-богословске комисије Синода РПЦ у децембру.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари