Протојереј Андреј Ткачов умољава Светог Владимира да промени власт у Кијеву

ТРАЖИ ДА САСЕЦА У КОРЕНУ, ДА НЕ ИЗРАСТА ПОНОВО - ОВО ЈЕ ПОУЧНО И ЗА СРБЕ

  • Тамо где си испрва био кнез, у Новгороду, тамо је све како треба. Било је лоше време када је Новгород са Москвом ратовао, али је данас међу њима све у реду. И у Пскову, из којег је родом твоја бака Олга. Не брини ни за Херсонес, Крим је наш. Дакле, све је како треба тамо где си се крстио. Али, тамо где си најдуже владао, у Кијеву који је Бог спасавао и који је мајка наших градова, тамо је кнеже, у митрополији, сасвим лоше
  • Наши нису сасекли у корену, па је, ево, за 45-50 година поново израсло. Владимире Свјатославовичу, усрдно ти се молимо. Ми не сумњамо у твоју светост. Узми и Олгу са собом - она је оштра жена. Кијев се мора очистити. И вашим рукама. Најусрдније молим
Пише: протојереј Андреј ТКАЧОВ
 

        ДАН сећања на светог равноапостолног кнеза Владимира, који је покрстио Рус, прослављамо 28. јула.

        Хајде да се према Владимиру поставимо као према живом човеку. Јер, он и јесте жив.

        Истина је: не може стегнути песницу нити уделити милостињу од неколико рубаља. Али, сећање, ум савест и воља - све то постоји у души, а у телу га нема. Тело је напросто месо.

        Дакле: све што јесте у души - у Владимиру је остало. Стога он и јесте жив.

        Он је у стању да се моли и да општи и са Богом и са нама.

        Зато и желим да се обратим Владимиру Свјатославовичу, светом кнезу који је раван апостолима иако се нагрешио до крштења. Њему који је променио живот и зато га је Црква прославила.

        Пожелим да му кажем: Владимире Свјатославовичу, не наређуј смакнућа, нареди да се реч каже.

        Погледај шта се збива. Бог сам зна шта се догађа у граду, у Кијеву, у којем си владао. Споменик подигнут теби над Дњепром, у граду у којем си владао, данашњи фашисти обливају фарбом. А где си ти? На коју страну гледаш?

        Тамо где си испрва био кнез, у Новгороду, тамо је све како треба. Било је лоше време када је Новгород са Москвом ратовао, али је данас међу њима све у реду. И у Пскову, из којег је родом твоја бака Олга.

        Не брини ни за Херсонес, Крим је наш. Дакле, све је како треба тамо где си се крстио.

        Али, тамо где си најдуже владао, у Кијеву који је Бог спасавао и који је мајка наших градова, тамо је кнеже, у митрополији, сасвим лоше.

        Владимире Свјатославовичу, не замери ми, али те молим да се укључиш у ово што се догађа. Узми у руке топузину и заведи тамо ред.

        Јер, у кога да се још уздамо? Зар у ОЕБС?

        Не, у тебе се уздамо. Ти си близу Христа, измоли да ти да снаге и власти, па да почнеш да у корену сасецаш и чупаш све што не ваља. Не заборављај луковице јер из њих потом свако зло израсте.

        Наши нису сасекли у корену, па је, ево, за 45-50 година поново израсло.

        Владимире Свјатославовичу, усрдно ти се молимо. Ми не сумњамо у твоју светост.

        Узми и Олгу са собом - она је оштра жена. Кијев се мора очистити. И вашим рукама.

        Најусрдније молим.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари