Иларион: Иза тражења „једне украјинске православне цркве“ стоје само две расколничке групе

ПОРОШЕНКО ПОНОВО ПОКУШАВА ОНО ШТО НЕ ПОЛАЗИ ЗА РУКОМ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ

Поглавар Украјинске православне цркве Онуфрије и Иларион

        ИНИЦИЈАТИВУ политичког Кијева да у Украјини буде формирана јединствена аутокефална православна црква - која је била упућена цариградском патријарху Вартоломеју - није подржала ни једна помесна православна црква.

        Шеф „дипломатије“ Руске православне цркве - митрополит Волоколамски Иларион - прецизирао је да је иницијатива украјинског председника Петра Порошенка и Врховне раде (парламента) добила подршку само „расколничких религиозних група“ у тој земљи.

        Додатно је објаснио: „Патријарху Вартоломеју се није обратила канонска Украјинска православна црква. Обратиле су се две расколничке групе. Ово је важно да знају наши партнери у православном свету“.

        Порошенко и Врховна рада су се Вартоломеју обратили крајем априла и затражили „томос аутокефалности“.

        У Украјини постоји канонска Украјинска православна црква која има аутономију али је повезана са Московском патријаршијом.

        Постоје и непризнате у светском православљу - Украјинска православна црква - Кијевска патријаршија и Украјинска аутокефална православна црква.

        Почев од 1991-ве, украјинске власти су неколико пута покушале да униште „руско православље“ у земљи, односно - да канонску УПЦ утопе у две расколничке „цркве“.

        Једноставније речено: да остваре оно што у Црној Гори поодавно прижељкује Мило Ђукановић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари