Филарет упутио полупокајничко писмо Кирилу, али његови тврде - нема повратка у РПЦ

АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР РПЦ ФОРМИРАО КОМИСИЈУ ЗА ДИЈАЛОГ СА УКРАЈИНСКИМ РАСКОЛНИЦИМА

Самозвани патријарх Филарет

  • У писму које је упутио поглавару РПЦ, Филарет моли да РПЦ поништи све одлуке којима је изопштила украјинске расколнике. Уз наглашавање да је то потребно „ради достизања Богом заповеђеног мира међу једноверним православним хришћанима и помирења међу народима”

        ОСНИВАЧ непризнате Украјинске Православне цркве (Кијевска патријаршија) - самозвани патријарх Филарет - упутио је писмо патријарху Московском и целе Руси, Кирилу, са молбом да му опрости и да помогне превладавању црквеног раскола у Украјини.

        Ово је откривено у једном од докумената које је данас усвојио Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве који заседа у московском Храму Христа Спаситеља.

        У Сабору је прочитано цело писмо које је Филарет упутио Кирилу, а стигло је још 16. новембра.

        У Москви је објављено да Филарет моли да РПЦ успостави „еухаристијско и молитвено општење са хришћанима који су у украјинском црквеном расколу”.

        Филарет истовремено моли да РПЦ поништи све одлуке којима је изопштила украјинске расколнике. Уз наглашавање да је то потребно „ради достизања Богом заповеђеног мира међу једноверним православним хришћанима и помирења међу народима”.

        На крају писма су још речи: „Молим за опроштај за све што сам сагрешио речима, делима и свим својим осећањима, а сам од срца и искрено опраштам свима”

        Сабор РПЦ „са задовољством је примио и размотрио” Филаретово обраћање и оценио га као „корак ка превладавању раскола и успостављању црквеног општења са онима који су некада отпали од јединства са канонском Украјинском православном црквом”.

        Сабор РПЦ је оценио да се коначно појавила „могућност да се крене путем успостављања јединства”.

        Сабор је формирао комисију која ће са „филаретовцима” водити преговоре.

        Вечерас је портпарол Филаретове УПЦ, „архијепископ” Јевстратиј Зорја, изјавио да је његова „црква” спремна да води дијалог са Руском Православном Црквом „искључиво о признавању украјинске аутокефалије”.

        Одмах је нагласио да не може бити ни речи о покајању или и о повратку „филатероваца” у састав РПЦ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари