Патријарх Кирил упоредио Владимира Путина са кнезом Владимиром који је крстио древну Рус

ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ 1030-ГОДИШЊИЦЕ  КРШТЕЊА ИСТОЧНИХ СЛОВЕНА У КРЕМЉУ ПОСЛЕ МНОГО ГОДИНА

* Владимир ПУТИН испред споемника Светом равноапостолном кнезу Владимиру: „То је био темељ наше државности и догађај цивилизацијских размера који је преобразио наше духовне снаге. Победа православља је подарила Русији хиљадугодишњу историју и невиђене висине у политици, уметности, литератури и наукама. Оно нас је објединило и наш свети дуг је да то чувамо и сачувамо“

* Патријарх КИРИЛ: „Данас спомињемо великог кнеза Владимира, али се истовремено молимо и за Владимира Владимировича Путина који носи кнежево име. Мислим да ова подударност имена није случајна поготово кад је реч о људима чије деловање мења свет. У име Руске православне цркве, нашем председникуи желим Божију помоћ у свему што чини, желим му духовну и физичку силу која је за то потребна. Владимире Владимировичу, желим да утеху имате не само у молитви и општењу са блиским људима, него и у плодовима свога рада“

________________________________________________________________________________

         КРШТЕЊЕ (древне) Руси извршило је утицај на даљи развој света и постало тачка од које је кренула државност Русије - оценио је  Владимир Путин.

         Нагласио је то била кључна етапа руске историје која је преокренула све:

         „То је био догађај цивилизацијских размера који је преобразио наше духовне снаге“.

         Руски лидер је ово рекао на московској свечаности поводом 1030-годишњице кршења Руси, односно предака данашњих Руса, Белоруса и Украјинаца.

         Тај преокрет у судбини народа извео је Свети равноапостолни кнез Владимир, а Путин је о њему рекао:

         „Он је направио тај пресудни избор. У њему је видео ослонац, лепоту и светлост истине и врлине. Иако је био ратник који је прошао жестоке битке и сурова искушења – постао је градитељ, просветитељ и онај који твори. Православље је донело оно чега раније није било. Обратило се човеку, његовој души и савести“.

         Путин је у наставку повукао:

         „Победа православља је подарила Русији хиљадугодишњу историју и невиђене висине у политици, уметности, литератури и наукама. Оно нас је објединило и наш свети дуг је да то чувамо и сачувамо“.

         Свечаности су почеле литургијом у Кремљу – на Саборном тргу, а потом се литија упутила према споменику кнезу Владимиру на Боровицком брегу.

         Оваква литургија је била прва у новијој историји Русије. Предводили су је патријарх Московски и целе Руси Кирил и патријарх Александријски и све Африке Теодор Други.

         Кирил се испред споменика окупљенима обратио речима:

         „Данас спомињемо великог кнеза Владимира, али се истовремено молимо и за нашег председника Владимира Владимировича Путина који носи кнежево име. Мислим да ова подударност имена није случајна поготово кад је реч о људима чије деловање мења свет. У име Руске православне цркве, нашем председнику желим Божију помоћ у свему што чини, желим му духовну и физичку силу која је за то потребна. Владимире Владимировичу, желим да утеху имате не само у молитви и општењу са блиским људима, него и у плодовима свога рада“.


         Патријарх је посебно нагласио да када год говори о „руској култури“ увек има у виду Украјину, Русију и Белорусију јер су Византијци у време кнеза Владимира све који су живели северно од Црног мора називали „Росима“, односно Русима

         Потом је додао: „Данас наша заједничка култура и вера нису само оно што опредељује нашу националну и духовну суштину, него и фактор који омогућује утицај народа који је потекао из воде кијевског крштења на цео свет“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари