Јулијански календар није „света крава”

ДРУГИ ЧОВЕК РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН

  • Црква има право да га замени, ако сматра да је то потребно, и ако би то наишло на сагласје верника. У овом тренутку у руској цркви таквих захтева нема - рекао је митрополит Иларион Алфејев

  • Четири од 14 православних цркава још увек користе «стари» календар (јерусалимска, руска, српска и грузијска), а остале «новојулијански», који ће са григоријанским бити идентичан следећих неколико векова

  • Руска црква, као старокалендарска, има парохије ван земље које су новокалендарске

     МОСКВА, (ФоНет) - Јулијански црквени календар је «световни римски», он није сам по себи «свети и недодирљив», нити је «света крава», изјавио је руски митрополит волоколамски Иларион Алфејев, «други човек» Московске патријаршије.

     Црква има право да га замени, ако сматра да је то потребно, и ако би то наишло на сагласје верника. У овом тренутку у руској цркви таквих захтева нема, рекао је митрополит, преноси Виа.

     О овом питању се у православљу разговара већ деведесетак година, четири од 14 православних цркава још увек користи «стари» календар (јерусалимска, руска, српска и грузијска).

     Алфејев је нагласио да су током «хода историје» астрономски подаци постајали све тачнији, на Западу је уведен Грегоријански календар, а сада бројне православне цркве користе «новојулијански», који је са григоријанским идентичан следећих неколико векова, након тога настају неке разлике.

     «Није идеално» да сада православци празнике не славе истог датума, што би било пожељно. Два различита календар могу се примењивати у једној цркви, истиче митрополит.

     Руска црква, као старокалендарска, има парохије ван земље које су новокалендарске. Такодје Цариградска патријаршија, као новокалендарска, не присиљава Атос, који је под њеном јурисдикцијом, да примењује нови.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари