РПЦ: Православни приступ економији бољи и од атеистичког и од протестантског

ПРОТОЈЕРЕЈ ВСЕВОЛОД ЧАПЛИН: ТРЕБА ПРЕЋИ СА „ЕКОНОМИЈЕ РАСТА НА ЕКОНОМИЈУ ЗАДОВОЉАВАЊА ПОТРЕБА ДРУШТВА“

Всеволод Чаплин

  • Многи савремени економисти, који не пате од тржишног фундаментализма, кажу да раст економије и потрошње не може да буде бесконачан и да ће народи, који успеју да се удаље од идеје обавезног и ничим ограничаваног раста, бити успешнији у условима, када се тај раст заустави

          РУКОВОДИЛАЦ одељења за односе између Цркве и јавности Светог Синода РПЦА - протојереј Всеволод Чаплин - изјавио је да се не слаже се са онима који сматрају да су православне земље депресивније са тачке гледишта економије.          

          „Данас многи са презиром и потцењивањем говоре о православним народима као о неуспешним у економији. Цртају графиконе зависности економског процвата од вероисповести. Тобоже, атеисти су најуспешнији, протестанти нешто мање, католици још мање, а православци су најсиромашнији и најнесрећнији“, рекао је отац Всеволод, одговарајући на питања читалаца сајта Информационе службе Синода.  

          Уместо да оспорава ову шему, утицајни руски свештеник је нагласио: „Многи савремени економисти, који не пате од тржишног фундаментализма, кажу да раст економије и потрошње не може да буде бесконачан и да ће народи, који успеју да се удаље од идеје обавезног и ничим ограничаваног раста, бити успешнији у условима, када се тај раст заустави“. А то ће се, по мишљењу оца Всеволода, „обавезно пре или касније догодити, јер ограничени ресурси планете, као и потрошња, чак и бесмислена, не могу да расту у недоглед“.  

          Сматрајући да треба прећи са „економије раста на економију задовољавања потреба друштва“, Чаплин свештеник је напоменуо да су „поседовање неопходног и самоограничавање у стицању земаљских блага увек били својствени православној цивилизацији“.  

          „У њеној традицији није било не бесконачно умножавање материјалних блага, већ вештина задовољити се малим или, у крајњој линији, разумним количинама земаљских блага. Чини се, да такав приступ има будућност. И ми данас морамо да то представимо у категоријама економске науке и изградње економског система“, рекао је отац Всеволод.   

          Такав модел економије, по његовом уверењу, биће успешнији од идеја вечитог раста и неограничене потрошње „које не могу а да се не заврше крахом“. У исто време, оцењујући данашњи ниво достатка руских пензионера, свештеник је позвао државу и друштво да озбиљно размисле о томе, зашто људи који су дали себе служећи држави па отишли у пензију, живе на нивоу минимума неопходног за живот, а понекад и испод тог нивоа.  

          „Пензија треба да буде достојна. Друштво има обавезу да се брине о томе, нарочито ако у том друштву већина људи себе назива хришћанима“, убеђен је Чаплин.  

          М. Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари