Руска црква подстиче „личну мисију“ и заступање „православног става“

СИНОД РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ УСВОЈИО ДОКУМЕНТ КОЈИ УРЕЂУЈЕ „СПОЉНУ МИСИОНАРСКУ ДЕЛАТНОСТ“

  • Данас посебну важност добија „сведочење Јеванђеља, не директно, него посредно - путем изражавања православног става у разним областима друштвеног и културног живота у земљама у којима живе представници наше Цркве“ - наводи се у документу РПЦ

         ЦРКВА мора сведочити о Христу, како у условима слободе вероисповести, тако и у друштвима где та слободаније призната. А савремено схватање мисије цркве треба да буде засновано на култури дијалога.

         Ово су главни постулати документа који ће уређивати спољну мисионарску делатност, а усвојио га је Синод Руске православне цркве.

         Данас посебну важност добија „сведочење Јеванђеља, не директно, него посредно - путем изражавања православног става у разним областима друштвеног и културног живота у земљама у којима живе представници наше Цркве“ - наводи се у том документу.

         Облици те мисије могу бити: учешће представника цркве у културном раду, у јавним дискусијама, као и сведочење о Христу кроз милосрдна дела. Осим тога, важна лична мисија је сведочење православних хришћана речју и делом о својој вери, свом духовном искуству и хришћанским вредностима.

         У документу се посебно наглашава да „Црква позива на омогућавање слободе вероисповести и учи своје вернике да уважавају и воле сваког човека, ма каквих верских погледа био“ и да су зато природни међухришћанска сарадња и дијалог са другим конфесијама.

         У документу се ипак подвлачи: „У случајевима кад наши партнери у том дијалогу крену путем ревизије вечних и непроменљивих норми запечаћених у Светом Писму, дијалог губи смисао и прекида се“.

         „У данашњем свету, у ком су процеси глобализације, социјално раслојавање, активне и масовне миграције људи праћене насиљем, појавама терористичког ектремизма и етничке и конфесионалне напетости, сведочење и заговарање идеје помирења међу људима различитих националности, узраста и социјалних група треба да постану један од кључних садржаја православне мисије“ - каже се у документу.

         Руска православна црква нема мисије на канонским територијама других помесних Православних цркава. Али, будући да је отворена „за све који траже могућност прихватања у потпуности истине православне вере“, поздравља „проповедање Јеванђеља и богослужење на националним језицима; припрему свештеника и мисионара из редова домаћег становништва; примену принципа црквене рецепције културе народа који се просветљују путем живе проповеди, кроз отелотворење православних идеала у народној култури и обичајима.

         Осим тога, у документу који је усвојио Свети синод РПЦ нарочито се подвлачи важност комплексне припреме мисионара и систематски просветитељски и катехизијски рад у парохијама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари