Преседан: Затворен јерусалимски Храм Гроба Господњег

ПРОТЕСТ ДВА ПАТРИЈАРХА И „ЧУВАРА СВЕТЕ ЗЕМЉЕ“ ПРОТИВ ОПОРЕЗИВАЊА ХРИШЋАНСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

  • Црквене заједнице Јерусалима не плаћају порез од седмог века. Тада је град ушла војска калифе Омара ибн Хатаба који је са патријархом Софронијем закључио споразум познат као „Сулх ел Кудс“, по којем су хришћанске светиње биле ослобођене плаћања пореза
  • Неплаћање пореза се одржало и под влашћу крсташа, и под Мамелуцима, и под Турцима, и под Британцима. До јуче и под влашћу Израела

         ХРИШЋАНСКЕ конфесије које управљају Храмом Васкрсења Христовог у Јерусалиму, који се назива и Храмом Гроба Господњег, затвориле су ту светињу над светињама у знак протеста против намере градских власти да их опорезују.

         Градске власти Јерусалима траже порез на све некретнине, осим самог Храма. Траже и плаћање пореза за више година уназад и већ су „ухапсиле“ рачуне тих конфесија. А побунили су се грчки православни патријарх Јерусалима, јерменски патријарх и католички фрањевачки „чувар Свете Земље“.

         Заједно су оценили да се ради о систематичном насртају без преседана на хришћане у Светој Земљи и довођењу у питање суверених права ab antiquo (која потичу из древних времена).

         Главни храм хришћанског света је за почетак био затворен од подне до 13 сати, али ће бити и дуже, али власти Јерусалима на попусте.

         Црквене заједнице Јерусалима не плаћају порез од седмог века. Тада је град ушла војска калифе Омара ибн Хатаба који је са патријархом Софронијем закључио споразум познат као „Сулх ел Кудс“, по којем су хришћанске светиње биле ослобођене плаћања пореза, а исламска власт штитила хришћане од Јевреја.

         Неплаћање пореза се одржало и под влашћу крсташа, и под Мамелуцима, и под Турцима, и под Британцима. До јуче и под влашћу Израела.

         Порески удар је уследио одмах пошто је Доналд Трамп објавио да САД признају Јерусалим за главни град само Израела.

         У међувремену су израелске власти најавиле закон који ће омогућити да се хришћанским црквама конфискују - у случају неплаћања пореза - земља и зграде.

         Два патријарха и фрањевачки Чувар су зато нагласили:

         „Због свега смо се одлучили на корак без преседана - на затварање Храма Гроба Господњег. А он је Храм Васкрсења!“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари