Пред украјинским парламентом захтев да УПЦ МП промени име у „Руска православна црква у Украјини“

ПОРОШЕНКО ОД ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА ТРАЖИ ДА ДА АУТОКЕФАЛНОСТ „КИЈЕВСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ“

Митрополит РПЦ Иларион и цариградски патријарх Вартоломеј

  • Од Украјинске православне цркве, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, законском иницијативом се тражи да промени назив јер се њен „руководећи центар налази изван граница Украјине“, а још и у „држави која је извршила војну агресију против Украјине и привремено окупирала део њене територије“
  • Цариградски патријарх Вартоломеј добио позив да у децембру посети Москву, а њега ће до краја септембра посетити друга личност РПЦ, митрополит Иларион, који се нада да ће Вартоломеј и руски патријарх Кирил у децембру заувек решити „украјинско питање“

        ВРХОВНА Рада (парламент) Украјине позабавиће се наредних дана са десетак „духовних иницијатива“ које се тичу милион верника у тој земљи.

        Посебну пажњу привлачи нацрт закона који је уперен против највеће религиозне организације у Украјини - Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ МП). Нимало случајно.

        Од ње се тим нацртом закона тражи да „промени назив јер се њен „руководећи центар налази изван граница Украјине“, а још и у „држави која је извршила војну агресију против Украјине и привремено окупирала део њене територије“.

        Доношење оваквог закона је иницирала партија украјинских националиста и неонациста „Свобода“ која је у образложењу текста нацрта указала да се под јурисдикцијом УПЦ МП налази 11.908 цркава и манастира, а под управом Украјинске православне цркве-Кијевске патријаршије - 5.264.

        „Кијевску патријаршију“ не признаје ниједна православна црква у свету, а УПЦ МП припада око 60 одсто православних верника у Украјини.

        Праву намеру иницијатора уопште не скрива лидер „Свободе“ Олег Тјагнибок:

        „Желимо да натерамо Украјинску православну цркву Московске патријаршије да промени име у - Руска православна црква у Украјини. То тражимо да би коначно све било јасно. Та црква мора имати статус стране цркве, а не домаће“.

        Познати кијевски политиколог Михаил Погребински, који је директор Центра за политичке студије и конфликтологију, упозорио је:

Петар Порошенко

        „Поглавар кијевске патријаршије, Денисенко који себе сматра патријархом Филаретом, вођа је партије рата у духовној сфери и заинтересован је за уништење канонске Православне цркве. Председник Петар Порошенко према њему се односи са највећим уважавањем“.

        Сам Порошенко је у Врховној Ради већ рекао да је писао цариградском патријарху, Вартоломеју, са молбом да „Православној цркви у Украјини да аутокефалност“.

        У наставку писма, које је потом упутио посланицима, посебно је указао:

        „Нико нема право да Украјинце лиши права на Цркву. Украјинска држава је одвојена од цркве, али она не може пасивно посматрати како друге државе користе црквене институције Украјине за своје геополитичке циљеве“.

        Неће ово Порошенку лако проћи.

        Вартоломеј је већ добио позив руског патријарха, Кирила, да у децембру посети Москву. Уручио му га је нови амбасадор РФ у Анкари Алексеј Јерхов.

        Друга личност у Руској православној цркви - митрополит Иларион - у интервјуу грчком порталу „Ромфеа“ рекао је:

        „Постоји само један начин да се реши украјинско питање: да се лица која су се одметнула од Цркве покају и врате под њено окриље. За две хиљаде година свог постојања - Црква није смислила бољи начин да се врате они који су се од ње били одвојили“

        Иларион је открио да ће до краја овога месеца посетити Вартоломеја у његовој резиденцији у цариградском кварту Фанар.

        Посебно је нагласио:

        „Надам се да ће децембарска посета цариградског патријарха Москви бити успешна и да ће патријарси Вартоломеј и Кирил „наћи начин да једном заувек осујете саму могућност спољних шпекулација поводом украјинског питања“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари