Православни архијереји Аргентине упозорили њеног канцелара на прогон СПЦ у Црној Гори

АПЕЛ ПОТПИСАЛИ АРХИЈЕРЕЈИ ВАСЕЉЕНСКЕ, АТИОХИЈСКЕ И СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ И РЗЦ     

* У писму канцелару Републике Аргентине Фелипеу СОЛИ на вели да у Црној Гори 75% становништва припада Српској Православној Цркви, чија је Митрополија црногорска више од 800 година присутна у Црној Гори. И нагласили да власт Црне Горе ради на незаконитом присвајању имовине Православне Цркве

* Замолили су Солу да покаже солидарност са нашом православном браћом Хришћанима у Црној Гори“ и да  на прикладан начин позове Владу Црне Горе на дијалог да се ова ситуација реши у миру за опште добро

__________________________________________________________________________

         КАНОНСКИ архијереји Православне Цркве у Аргентини доставили су Канцелару Републике Аргентине инж. Фелипеу Соли писмо којим  су га обавестили о „прогону Владе Црне Горе који се спроводи према Српској Православној Цркви у тој благословеној земљи“.   

        Ваша Екселенцијо,

        Обраћамо вам се са поштовањем, овај пут са потребом да вам скренемо пажњу на нашу бригу, као православних хришћана, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, земљу из које су многи досељеници дошли да се настане у Аргентини.

        Верницима у Црној Гори је повређена њихова слобода вероисповести, након што је Скупштина те земље у децембру 2019. године усвојила контроверзни закон који се цинично назива „Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница“.

        Проблем овог закона лежи у начину на који је  сачињен, на једнострани начин који, дакле, држави даје неуставно право да верске објекте саграђене пре 1918. године (светишта предака, манастире и храмове вероисповедања Саборног /=Католичанског/ Апостолског Православног) сматра својим власништвом.

        У Црној Гори 75% становништва припада Српској Православној Цркви, чија је Митрополија црногорска више од 800 година присутна у Црној Гори и стара се о духовном развоју међу Црногорцима. Њихово вековно дело огледа се у изградњи стотина манастира и храмова, који су били и остају данас, духовни и културни центар за већину Црногораца.

        Бојимо се да се у том закону примећује његова крајња сврха, која није слобода вероисповести, како му име каже, већ незаконито присвајање имовине Православне Цркве.

        Према Венецијанској комисији, као и по мишљењу угледних стручњака за ова питања, овај Закон садржи бројне дискриминаторне одредбе против Српске православне цркве у Црној Гори и противи се Повељи Уједињених нација и свим европским конвенцијама посвећеним људским правима и слободама.

        Православна Црква не захтева никакве привилегије, већ само поштовање права на слободу вере и имовине.

        У Аргентини постоји посебно интересовање за ову тему међу потомцима становништва које је емигрирало из Црне Горе у нашу благословену земљу почетком и средином двадесетог века, који су окупљени у Аутономном граду Буенос Аиресу и у градовима провинције Буенос Аирес попут Генерал Мадариаге и Тандила, Венадо Туерту у провинцији Санта Фе и, исто тако, у провинцији Ћако.

        Имигранти су бежали од ратова и прогона, али сада њихови потомци виде да се у земљи њихових предака покреће нови прогон, овај пут прикривено, с обзиром на то да постаје очигледно да тренутна Влада Црне Горе наставља са антирелигијском политиком која се примењивала у ранијим временима.

        Српска православна црква у Црној Гори организовала је неколико мирних, молитвених окупљања са светим иконама. Одржавани су истовремено у неколико градова, а полазници су достигли око 200.000 верника, што је чинило између 30% и 70% становништва у зависности од града.

        Треба споменути да буквално никакви инциденти нису забележени од стране учесника.

        Из горе наведених разлога, понизно тражимо од Ваше Ексцеленције, као шефа наше земље за спољне односе и веру, да покаже солидарност са нашом православном браћом Хришћанима у Црној Гори против било каквог кршења њихових људских и верских права и, на прикладан начин, позове Владу Црне Горе на дијалог да се ова ситуација реши у миру за опште добро.

        Молимо се Господу за Црну Гору, тако да помирење и хармонија превладају тамо; а исто тако и за аргентински народ и за цео свет, тако да нас Он, нашим молитвама, коначно ослободи пандемије која наноси толико духовне и материјалне штете становништву.

        Захваљујемо Вашој Екселенцији на издвојеном времену и узимању у обзир ове молбе.

+ Митрополит Јосиф

Васељенска Патријаршија

+ Митрополит Јаков

Антиохијска Патријаршија

+ Епископ Јован

Руска Загранична Црква

+ Епископ Кирило

Српска Патријаршија


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари