Порошенко са Цариградским патријархом Вартоломејом потписао споразум о конкордату

МОСКОВСКА ПАТРИЈАРШИЈА: ТО НИШТА НЕ МЕЊА ЗА МИЛИОНЕ ВЕРНИКА У УКРАЈИНИ

* Петар Порошенко оценио да споразум који је потписао са Вартоломејом „завршава процес давања томоса Украјини“, а Цариградски патријарх рекао да споразум „може убрзати тај процес“

* Шеф украјинског режима који је под потпуном контролом Американаца, као и Вартоломеј, после стављања потписа на споразум изјавио: „Позивам Украјинце да се моле за мир и јединство украјинске цркве. Да се моле да Господ не дозволи провокације којима теже наши непријатељи, да Господ не дозволи проливање крви“

_________________________________________________________________________

         ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј потписао је са Петром Порошенком споразум о сарадњи између Украјине и Цариградске патријаршије.

         Притом је оценио да ће тај акт убрзати давање аутокефалности „православној цркви у Украјини“. И нагласио:

         „Овај споразум није важан само за наше односе него и за православбље у целини“.

         Шеф украјинског русофобског режима  - иако је од Вартоломеја чуо и понешто што му се није свидело (обратите пажњу на израз његовог лица на фотографији) – напросто је кликтао:

         „Ово је историјски дан у формирању независне украјинске аутокефалне православне цркве. Позивам Украјинце да се моле за мир и јединство украјинске цркве. Да се моле да Господ не дозволи провокације којима теже наши непријатељи, да Господ не дозволи проливање крви. Ми ћемо са своје чинити све да Његова Свесветост патријарх Вартоломеј буде у могућности да што пре заврши процедуру давања томоса украјинској цркви“.

         У Кијеву су наумили да прво одрже „сабор уједињења три православне цркве Украјине“ и да га одрже што пре да би Вартоломеј њеном изабраном поглавару могао да да томос.

         За такав сценарио су – осим Порошенковог режима – спремне и обе расколничке „цркве“.

         Међутим, канонска Украјинска православна црква, која је канонски повезана са Московском партријаршијом, одбија да учествује у таквом „сабору“ и да се уједињује са расколницима.

         Руска православна црква је на споразум Вартоломеј-Порошенко одмах одреаговала.

         Шеф одељења Синода РПЦ за односе са друштвом Владимир Легојда оценио је да њихов споразум „још не значи формирање украјинске цркве“. чак је нагласио: „Ту и нема шта да се коментарише“. Ипак је, поводом тврдњи украјинских медија да су Порошенко и вартоломеј „потписали споразум о стварању независне украјинске цркве“, упитао:       

         „Зашто измишљате оно чега нема? `Конкордати` украјинске власти са Фанаром ништа не мењају за милионе верника у Украјини“.

         И у Украјини су неки обратили пажњу на то да је Порошенко оценио да споразум који је потписао са Вартоломејом „завршава процес давања томоса Украјини“, а да је Цариградски патријарх рекао да споразум „може убрзати тај процес“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари