Поред Дрине ниче руски манастир посвећен императору Николају Другом

НА ГРАНИЦИ ОПШТИНИ БАЈИНА БАШТА И ЉУБОВИЈА,

А ПРВУ ЛИТУРГИЈУ СЛУЖИО АРХИМАНДРИТ СЕРГЕЈ

          У АТАРУ села Бачевци поред Дрине, последњем у општини Бајина Башта пред подручјем општине Љубовија, ниче руски православни манастир.

         Манастирски храм ће бити посвећен Светим царственим страстотерпцима, новомученицима и исповедницима - Императору Николају II Романову, Императрици Александри, царевићу Алексеју и великим кнегињама Олги, Татиани, Марији и Анастасији.

         Добротом Срба који подарише место и који улажу веру и труд, и подвижника из Руске Православне Цркве, у подринским брдима у којима се још добија одлучујућа битка за спасење благоверног народа српског, гради се храм на традиционални руски начин, од дрвета довезеног из Русије. На узвишици изнад храма и будућег манастирског комплекса, већ је изграђена, на исти начин, капела.

         На Ивањдан, у капели, тесној за више десетина благоверних Срба - мештана и оних који су дошли из Чачка, Ужица, Београда и других места, свету литургију је служио архимандрит Сергеј.

         Уједињени у вери Христовој, Срби и Руси су и на овом месту победе живота над смрћу, молитвама градили степенице ка спасењу, које једино и може бити заједничко.

         Верни су примили благослов из уста оца Сергеја, а по завршетку литургије Свети Јован је све благословио плахом летњом кишом.

         Икона царске породице је у капели мироточила, а седморо светитеља, свако са својим миром, јачали су у вери један, српски и руски православни народ, који је прошао многе Голготе. Пред нашим оком и камером, засветлео је небеским сјајем царевић Алексеј.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари