Политички и расколнички врх Украјине врше притисак на Вартоломеја да им да „аутокефалну цркву“

ПОРОШЕНКО ЈАВНО ИЗРАЗИО НАДУ ДА ЋЕ „ТОМОС ИЗ КОНСТАНТИНОПОЉА“ СТИЋИ ДО 28. ЈУЛА

  • Петар ПОРОШЕНКО почетком априла у Истанбулу разговарао са патријархом Ватроломејем и молио га да „православним црквама“ Украјине „додели независност од Москве“. А данас је у парламенту рекао: „Могу да вам саопштим пријатну новост да Украјина никада није била ближа добијању сопствене аутокефалне помесне цркве него што је данас. Надам се да та одлука може бити донета до прославе 1030-годишњице крштавања Украјине-Руси“
  • Митрополит ИЛАРИОН, први јерарх РПЦ за односе са другим црквама, рекао је поводом Порошенковог обећања: „Патријарх Константинопољски Вартоломеј не може подржати формирање независне цркве у Украјини. Не располажемо поузданим сазнањима о разговору патријарха Вартоломеја и Петра Порошенка. Али, полазимо од тога да је јединство православне цркве неоспорива вредност коју морају поштовати и чувати све помесне православне цркве“

        УКРАЈИНСКИ председник Петар Порошенко изјавио да „Синод васељенског патријарха одлуку о формирању јединствене помесне аутокефалне цркве у Украјини може донети до 28. јула“.

        Овоме је, обраћајући се посланицима Врховне раде (парламента) додао:

        „Обратио сам се васељенском патријарху са молбом да православној цркви Украјине да томос о аутокефалности. И молио бих вас све, драге колеге, да подржите ово моје обраћање. И да то учините што пре. Било би добро да васељеном патријарху предамо молбе и председника Украјине, и парламента Украјине, и јерарха наше Православне цркве“.

        „Епископи“ неканонске Украјинске православне цркве-Кијевске патријаршије већ су потписали текст апела патријарху Вартоломеју који је Порошенко од њих очекивао.

        Имајући у виду а у Украјини постоји још једна непризната „православна црква“, Порошенко је изразио наду да ће апел подржати „и друге цркве Украјине“.

        Порошенко је, иначе, својима објавио:

        „Могу да вам саопштим пријатну новост да Украјина никада није била ближа добијању сопствене аутокефалне помесне цркве него што је данас. Надам се да та одлука може бити донета до прославе 1030-годишњице крштавања Украјине-Руси“.

        Порошенко је почетком априла у Истанбулу разговарао са Ватроломејем и молио да „православним црквама“ Украјине „додели независност од Москве“.

        Једина призната Украјинска православна црква - Московске патријаршије има у Украјини око 12.000 парохија и њој припада око 70 одсто православних у тој земљи.

        Порошенко не крије да му је крајњи циљ да после обијања томоса силом потчини УПЦ-МП и да је споји са расколницима.

        Украјинска власт је протеклих година УПЦ-МП већ отела 40 цркава.

        Први јерарх Руске православне цркве за спољне црквене везе - митрополит Волоколамски Иларион - изјавио је да је УПЦ-МП спремна за дијалог ради „превладавања раскола“ и да чека „сусретне кораке такозване Кијевске патријаршије“.

        Нагласио је притом: „Ми се већ четврт века молимо да раскол у Украјини буде превазиђен и да се лица која су га изазвала врате под окриље православне цркве. Архијерејски сабор Русе православне цркве још у децембру 2017. је позитивно одреаговао на писмо које му је упутио бивши митрополит Кијевски Филарет (Денисенко) који се упустио у раскол и основао такозвану Кијевску патријаршију“.

        Иларио је, иначе, у име РПЦ упозорио:

        „Патријарх Константинопољски Вартоломеј не може подржати формирање „независне цркве“ у Украјини. Не располажемо поузданим сазнањима о разговору патријарха Вартоломеја и Петра Порошенка. Али, полазимо од тога да је јединство православне цркве неоспорива вредност коју морају поштовати и чувати све помесне православне цркве“.

        Иларион је подвукао да је то „кључна позиција која не може бити подложна променама“.

        Подсетио је да је Вароломеј досад у више наврата митрополита Онуфрија називао „јединим канонским поглаваром православне цркве Украјине“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари