Патријарх Вартоломеј продубљује односе са папом Франциском и – украјинским унијатима

КИЈЕВСКИ МЕДИЈИ: МОГУЋА ЈЕ ФУЗИЈА УНИЈАТА И „ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ УКРАЈИНЕ“

* Неки украјински медији су објавили и да ће Франциско о фузији разговарати са Вартоломејом. У Москви, међутим, процењују да од тога неће бити ништа

* Професор московског Православног Свјато-Тихоновског хуманитарног универзитета Владислав Петрушко:„Ватикан се неће у то упустити. Прво зато што би то негативно утицало на његове екоменске контакте са православним црквама. Пре свега са Руском православном црквом. Друго, у Ватикану постоје страховања да би се та обједињена структура пре кретала ка независности него што би остала под његовом контролом“

* Поглавар украјинских унијата, кардинал Свјатосслав Шевчук, почетком ове недеље се у Цариграду срео са патријархом Вартоломејом и са њим разговарао, поред осталог, о формирању мешовите комисије која би „на исти папир ставила најважније католичке и православне предлоге“

______________________________________________________________________

        ВИШЕ украјинских медија је објавило да врх Кароличке цркве разматра могућност обједињавања Украјинске грко-католичке цркве, потчињене Светој столици, и недавно формиране „Православне цркве Украјине“ коју засад признаје једино Цариградска патријаршија.

        Ово би значило унијаћење украјинских обједињених расколника којима је Вашингтон обезбедио томос цариградског патријарха Вартоломеја.

        Исти украјински медији су објавили и да ће папа Франциско о фузији разговарати са Вартоломејом. У Москви, међутим, процењују да од тога неће бити ништа.

        Професор Православног Свјато-Тихоновског хуманитарног универзитета Владислав Петрушко указује:

        „Ватикан се неће у то упустити. Прво зато што би то негативно утицало на његове екоменске контакте са православним црквама. Пре свега са Руском православном црквом. Друго, у Ватикану постоје страховања да би се та обједињена структура пре кретала ка независности него што би остала под његовом контролом“.

        Поглавар украјинских унијата - кардинал Свјатослав Шевчук – то је постао 2011-те и одмах је изјавио да ће од Свете столице тражити да његова црква добије патријаршију, а да он постане патријарх. Међутим, ни Бенедикт XVI, ни Франциско се нису упецали на ту удицу.

        Шевчукове амбиције само су потврдиле да је за украјинске и унијате и аутокефалисте на првом месту – национализам.

Кардинал Свјатослав Шевчук

и патријарх Вартоломеј

        Утолико је индикативније што укарјински медији тврде да се Шевчук почетком ове недеље у Цариграду срео са патријархом Вартоломејом и са њим наводно разговарао, поред осталог, о формирању мешовите комисије која би „на исти папир ставила најважније католичке и православне предлоге“.

        Потпуно је нејасно шта би ово могло да значи, али треба имати у виду две околности.

        Поглавар расколничке Православне цркве Украјине Епифан и Шевчук недавно су разговарали о „тесној сарадњи“, али су признали да од фузије нема ништа.

        Још је важније што се интензивирају контакти Вартоломеја и Франциска.

        Цариградски патријарх је у минули уторак боравио у Ватикану који је саопштио да је сусрет протекао у „братској атмосфери“. А Вартоломеј  информативном порталу Vatican News рекао да је за последњих пола века остварен „суштински прогрес на путу ка јединству између католика и православних, а да за „успостављање јединства“ мора бити урађено још много.

        У том контексту је са захвалношћу навео да му је Франциско поклонио „честицу моштију светог апостола Петра“ и нагласио да је тај папин гест „нови путоказ на путу нашег зближавања“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари