Јерусалимски патријарх против Вартоломеја и Порошенка - Теофил III стао на страну РПЦ

ЈУЧЕ ОДБИО ДА СЕ СРЕТНЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ УКРАЈИНЕ, ДАНАС ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ УПЦ

* Приликом сусрета са делегацијом Украјинске православне цркве – благословио УПЦ и фактички одбио да призна аутокефалност коју је Цариградски патријарх вартоломеј дао удруженим украјинским расколницима

_____________________________________________________________________________

         ЈЕРУСАЛИМСКИ патријарх Теофил III стао је поводом обједињавања украјинских расколника у режији Цариграда на страну Руске правсоалвне цркве, а против патријарха Вартоломеја.

         То је озбиљан ударац Цариградској патријаршији и Вартоломеју, као и проамеричком кијевском режиму и „Православној цркви Украјине“. Упркос томе што је Теофил III суштински само стао на страну канонског права и јединства православља.

         Јерусалимски патријарх је јуче одбио да се сретне са председником Украјине Петром Порошенком, а данас је примио делегацију канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом.

         Украјински верници су у Јерусалим дошли као ходочасници, а предводи их викарни епископ Одеске епархије Виктор.

         Он је после сусрета са Теофилом III посведочио:

         „Његова Светост нам је открио да се усрдно моли за мир у Украјини и првосветитељски благослов дао  је верним чедима канонске Украјинске православне цркве“.

          Порошенка је примио генерални секрретар јерусалимске патријаршије Аристарх.

         Оба геста патријарха Теофила III – и избегавање Порошенка и демонстративно благосиљање Украјинске православнењ цркве као канонске – имаће утицај на држање осталих православних цркава.

         Јерусалимски патријарх – упркос томе што је Вартоломеј то писмом и од њега захтевао - није признао аутокефалност „Православне цркве Украјине“. Истоврмено је потврдио да је Украјинска православна црква за њега канонска.

         Фактички, Теофил III је између Вартоломеја и Руске православне цркве и њеног патријарха, Кирила, изабрао онако како се Цариграду, Вашингтону и Кијеву неће нимало свидети.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари