Цариградска патријаршија прети Руској православној цркви да ће јој одузети аутокефалност

ВАРТОЛОМЕЈ: ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА ЈЕ ЛИДЕР ПРАВОСЛАВНОГ СВЕТА БЕЗ ОБЗИРА НА СТАВОВЕ РПЦ

Архиепископ Јов

* Представник Цариградске патријаршије у Светском савету цркава архиепископ ЈОВ: „Руска православна црква је прекинула еухаристијко општење са Цариградском патријаршијом. Ако то дуго потраје, Васељренски престо – као први престо васељенског православља – биће принуђен да предузме одређене мере да би обезбедио јединство Цркве“

_____________________________________________________________________________

         ЦАРИГРАДСКА патријаршија не одустаје од своје намере да изазове велики раскол у православљу.

         Цариградски партијарх Вартоломеј не одустаје од властите амбиције да постане – православни папа.

         Управо је изјавио да је Цариградска патријаршија „лидер православног света без обзира на изјаве из Руске православне цркве“.

         Ово је му је било мало па је његов представник у Светском савету цркава, архиепископ Јов, уз његову сагласност изговорио:

         „Ако Руска православна црква сумња у право Цариграда да даје аутокефалност – онда се од ње мора сама одрећи“.

         Потом је – у интервјуу украјинској редакцији Би-Би-Сија – долио ново уље на исту ватру:

         „Руска православна црква је прекинула еухаристијко општење са Цариградском патријаршијом. Ако то дуго потраје, Васељренски престо – као први престо васељенског православља – биће принуђен да предузме одређене мере да би обезбедио јединство Цркве“.

         Јов је притом високомерно поручио РПЦ да још има времена да се „уразуми“ и да се врати „јединству са Васељенским престолом“.

         У овом контексту је изговорио да ће Руска православна црква бити принуђена да се одрекне властите аутокафалности ако настави да смња у право Цариграда да даје аутокефалију јер је РПЦ добила статус патријаршије у 16. веку од васељенског патријарха Јеремије.  

         Да није за жаљење – било би смешно.

         У Цариградској патријаршији су уверени да не само да могу давати аутокефалију расколницима, него и узимати дато пре 300 или 400 година.

         Вартоломеј и Јов – ако ништа друго – губе из вида да је РПЦ половина светског православља и да ниједна помесна православна црква не жели над собом папу-фанариота.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари