Цариградска Патријаршија одлучила да се позабави статусом „расколничке Цркве Скопља”

ПРЕ ПОЛА ГОДИНЕ СЛИЧНУ НАМЕРУ БПЦ ОСУДИЛА КАО НЕДОПУСТИВО МЕШАЊЕ У СТВАРИ СПЦ

  • Врх „расколничке цркве” и Зоран Заев обратили се Цариградској Патријаршији са молбом да буде „иницијатор повратка те Цркве у канонске оквире под именом Охридска архиепископија”

          ЦАРИГРАДСКА патријаршија објавила је да је одлучаила да се умеша у унутрашње ствари Српске православне цркве.

          На свом званичном сајту тај корак је образложила овако:

          „Свети Синод, који се састао под председавањем Његове Свесветости, размотрио је молбу расколничке Цркве Скопља, о којој се такође говори и у писму премијера Бивше југословенске Републике Македоније Његове Ексленције г-на Зорана Заева, да Васељенска Патријаршија буде иницијатор повратка те Цркве у канонске оквире под именом Охридска архиепископија. Одлучено је да се ова иницијатива искористи и да се учини оно што је неопходно у постојећим историјско-канонским условима захваљујући прерогативима Васељенске Патријаршије као престола који има првенство”.

          Пре пола године (27. новембра 2017-те) и Синод Бугарске православне цркве је обнародовао да је спреман да помогне „Македонској цркви” да добије „канонски статус”. Под условом да БПЦ призна за своју „Мајку-цркву”:

          Ради тога је чак и формирао „Сонодалну архијерејску комисију” која се први пут састала у децембру прошле године. Само, преговори су запели већ на првом кораку, а одмах потом су се појавиле непријатности за БПЦ.

          Синод Цариградске Патријаршије, који је заседао од 7. до 9. фебруара, оценио је да се Бугарска православна црква меша у унутрашње ствари Српске православне цркве и упозорио да је то недопустиво јер нарушава „канонски поредак” унутар Православља.

          Нејасно је хоће ли Цариградска Патријаршија себи дозволити „недопустиво мешање” у унутрашње ствари Српске православне цркве које је осудила код БПЦ...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари