Цариградска патријаршија неће дати аутокефалност украјинским расколницима

ЊЕН СИНОД ОДЛУЧИО ДА СЕ ПОСАВЕТУЈЕ СА „СЕСТРИНСКИМ ЦРКВАМА”, А ОНДА ЋЕ БИТИ САЗВАН САБОР

          СИНОД Цариградске патријаршије размотрио је молбу државног врха Украјине и њених расколничких цркава да подржи и благослови формирање аутокефалне помесне цркве у тој земљи.

          И, донео је одлуку да то питање размотри заједно са другим аутокефалним православним  црквама.  

          У саопштењу секретаријата Цариградске патријарђије се тим поводом наглашава:

          „Молба је стигла од државне власти Украјине и црквених власти које представљају милионе верника. Питање аутокефалности биће размотрено у тесним контактима и координацији са сестринским православним црквама”.

          У Кијеву је објављено да је Цартиградска патријаршија „почела процедуру давања аутокефалности Украјинској православној цркви” и да је одлуку о томе донео Синод Васељенског патријарха”.

          Међутим, ово пре значи да одлуке која би задовољила проамеричку власт у Киејву и украјинске расколнике – неће бити.

          У Украјини већ постоји канонска аутокефална црква То је Украјинска православна црква која је у канонском јединству са Руском православном црквом, односно – Московском патријаршијом.

          Ову претпоставку је већ потврдио „извор близак Фанару” који прогнозира овакав развој догађаја:

          „Цариградска патријаршија ће се посаветоватзи са свим црквама и сазвати ванредни сабор на који ће позвати свих 14 православних цркава, а сабор неће дати аутокефалност коју желе у Кијеву. Јер, на сабору ће бити и поглавар Руске православне цркве Кирил патријарси цркава које су у блиским односима са РПЦ”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари