Бугарски патријарх Неофит затражио од Порошенка да не стаје на страну расколника

СИНОД БПЦ ТРАЖИ ДА НЕ ДОЗВОЛИ УСВАЈАЊЕ ДВА АНТИПРАВОСЛАВНА ЗАКОНА

* Синод БПЦ је посебно нагласио да је „Кијевска Патријаршија“ самозвана и неканонска структура која нема никакве везе са „светским канонским Православљем“

         СИНОД Бугарске православне цркве упутио је писмо украјинском председнику, Петру Порошенку, којим га је упозорио да је намера Врховне раде да донесе `црквене законе` у супротности са принципом одвојености државе од цркве и да може довести до грубог нарушавања права православних верника.

         Бугарски Синод је предочио Порошенку да верници БПЦ исповедају исту веру као митрополит Кијевски и целе Украјине Онуфрије и да су му бескрајно драге Кијево-Печорска, Успенско Почајевска Лавра и друге православне светиње Украјине.

         Синод БПЦ је посебно нагласио да је „Кијевска Патријаршија“ самозвана и неканонска структура која нема никакве везе са „светским канонским Православљем“ а још – заједно са екстремистима – удара на светиње које припадају целом народу Украјине.

         Врх БПЦ је затражио од Порошенка да не дозволи да се расколници домогну „цркава и храмова Божијих“ и да прођу два нацрта антицрквених закона који ће, ако буду усвојени, створити правну основу да се расколници и екстремисти домогну храмова канонске Украјинске православне цркве.

         Обраћање Порошенку потписао је бугарски патријарх Неофит.

         Међутим, садашњи украјински председник је, у најмању руку, наклоњен расколницима, односно самозванцима из „Кијевске Патријаршије“!

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари