Боравак папе Франциска у Бугарској показао како би могла да прође његова посета Србији

СВЕ АКТИВНОСТИ ПОГЛАВАРА РИМОКАТОЛИКА БОЈКОТОВАЛА БУГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

* Патријарх Неофит га само поздравио, а члан Синода Бугарске православне цркве, пловдивски митрополит Николај, назвао је папину посету политичким чином и нападом на православље

* ФАКТИ: Франциско у Софији одржао чак и састанак којем су пртисуствовали највиши представници бугарске јеврејске заједнице, протестаната, муслимана и Јерменске православне цркве. Бугарски премијер Бојко Борисов му указао велику пажњу и највише почасти, али то није могло поништи чињеницу да је био у посети православној земљи у којој је био непожељан за њене архијереје. У Бугарској се, заправо, показало како би могао да изгледа Францисков долазак у Србију само на позив државног врха

_____________________________________________________________________________

            ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве Франциско председавао је синоћ у Софији састанком на којем су били припадници различитих верских заједница у Бугарској, али не и представници Бугарске православне цркве.

            Бугарска православна црква је раније саопштила да неће учествовати ни на једном догађају на којем ће папа бити током дводневне посете тој земљи, иако је њен лидер, патријарх Неофит јуче поздравио Франциска по његовом доласку.

            Члан Синода Бугарске православне цркве, пловдивски митрополит Николај, познат по тврдим ставовима, назвао је папину посету "политичким чином" и "нападом на православље".

            На састанку су били највиши представници бугарске јеврејске заједнице, протестаната, муслимана и Јерменске православне цркве.

            Скуп је отворен песмом „Wi are the World“ Мајкла Џексона и Лајонела Ричија из 1985. године, коју је отпевао дечји хор, а која је својевремено снимљена у циљу прикупљања средстава за жртве глади у Африци.

            Франциско је посетио избеглички центар у Бугарској у којем су деца из Ирака и Сирије и рекао им да они носе "крст човечанства".

Патријарх Неофит и Франциско

            Притом је владу у Софији позвао да не затвара очи пред њиховом патњом.

            Бугарска влада десног центра на мети је критика организација за заштиту људских права и Европског савета због третмана према мигрантима који су поднели захтев за азил као и према малолетним избеглицама без пратње.

            Папа Фрациско из Софије путује у Северну Македонију.

            (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари