Благодатни огањ се појавио у капели над Христовим гробом у Јерусалиму

НА СВЕТОМ ПЛАМЕНУ СВОЈУ СВЕЋУ ПРВИ ЗАПАЛИО ТЕОФИЛ III, ПАТРИЈАРХ ЈЕРУСАЛИМА И ЦЕЛЕ ПАЛЕСТИНЕ

* Теофил III одбио и да прими „делегацију Православне цркве Украјине“ коју не признаје за цркву иако јој је цариградски патријарх Вартоломеј дао „томос аутокефалности“. Зато је примио делегацију канонске Украјинске православне цркве на челу са митрополитом Бориспољским и Броварским Антонијем

___________________________________________________________________________

         БЛАГОДАТНИ огањ се и данас – на Велику суботу – спустио у Кувуклију Храма Гроба Господњег у Јерусалиму. 

         Кувуклија је мраморна капела над пећином Гроба Господњег у којој је, по предању, после распећа био сахрањен Исус Христос.

         „Силаску Огња“ претходило је – као и свих претходних година – неколико сати молитве неколико хиљада верника.

         На светом пламену је своју свећу први запалио Теофил III, патријарх Јерусалима и целе Палестине, а од њега – православни верници.

         Храмом је на више језика одјекивало: „Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!“.

         Председник руског Фонда „Андреј Првозвани“ Владимир Јакуњин са Теофилове сдвеће је пламен пренео на кандило које је потом сместио у специјалну капсулу која је авионом кренула за Москву.

         То кандило ће у московском катедралном Храму Христа Спаситеља преузети поглавар Руске православне цркве патријарх Кирил.

         Јерусалимска патријаршија није дозволила представницима обједињених украјинских расколника да уђу у Храм Гроба Господњег. Дозвољњено им је да присуствују само као обични верници.

         Теофил III је одбио и да прими „делегацију Православне цркве Украјине“ коју не признаје за цркву иако јој је цариградски патријарх Вартоломеј дао „томос аутокефалности“.

         Зато је примио делегацију канонске Украјинске православне цркве на челу са митрополитом Бориспољским и Броварским Антонијем.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари