Видео-самит о односима Србије и Косова* под Макроновим покровитељством

УЧЕСТВОВАЋЕ И АНГЕЛА МЕРКЕЛ, ЖОЗЕП БОРЕЛ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ, АВДУЛАХ ХОТИ И МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК  

* Јелисејска палата саопштила: Самит треба да Европској унији омогући да олакша решење разлика између Београда и Приштине

________________________________________________________________

        ВИДЕО-самит о односима Србије и Косова* биће у одржан у петак, под покровитељством Француске, Немачке и Европске уније, да "поново покрене  дијалог" две стране, саопштило је Председништво Француске.

        Самит треба да Европској унији омогући "да олакша решење њихових разлика", навела је Јелисејска палата.

        На самиту треба да учествују председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Србије Александар Вучић, премијер Косова Авдулах Хоти, високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

        Самит се одржава убрзо после објављивања предлога оптужнице Тужилаштва у Хагу против председника Косова Хашима Тачија за ратне злочине 1998-1999.  После објављивања овог предлога оптужнице одложен је самит Србије и Косова предвиђен за 27. јуни у Белој кући, уз посредовање САД.

        Како саопштава Јелисејска палата, самит у петак, организован на иницијативу председника Макрона, следи самит одржан у Берлину у априлу 2019, када су Србија и Косово* прихватили, под покровитељством Француске и Немачке, да наставе преговоре.

        Тада су две стране предвиделе да се састану неколико месеци касније у Паризу, али дијалог је поново био блокиран.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари