Угљанин: Вучић није бошњачки председник, Војска Србије ће отићи као што је и дошла

СУЉО ОЧЕКУЈЕ ПОЗИВ НА РАЗГОВОРЕ ИЗ БРИСЕЛА И БЕОГРАДА - ПРЕ ИЗ БРИСЕЛА

* Захтеве Бошњачког националног већа очекивано подржао Албански национални савет, а Сулејман Угљан9ин  очекује подршку за решавање статуса Бошњака и регије Санџак и од осталих мањина у Србији

_____________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин рекао је да очекује позив и Владе Србије и Европске уније (ЕУ) на разговор о иницијативи којом се тражи специјалан статус за Санџак.

         Он је на конференцији за новинаре рекао да је најкраћи и најбољи пут за решавање овог питања разговор заинтересованих страна.

         “Више очекујем позив од ЕУ, а паметније би било да нас Влада Србије прво позове, такав би био ред. Као што знате, ми смо званичан захтев као странка и као Бошњачко национално вијеће (БНВ), чији сам ја вијећник, послали Влади Србије, Скупштини Србије и ЕУ“, рекао је Угљанин.

         “Разлози за овако велику нервозу и панику Вучићевог милитантног режима су сасвим други. Очигледно се плаше да ће после СДА Санџака и друге бошњачке странке, институције и невладине организације да прихвате ову иницијативу и да се уједине око основних питања за која постоји највиша могућа сагласност у бошњачком народу“, рекао је Угљанин.

         Он верује да ће Бошњаци постати јак и незаобилазан политички фактор уколико остале бошњачке странке прихвате иницијативу БНВ.

         “Вучић и Вулин су запретили Бошњацима ратом и авионима, а ми тражимо специјални статус који предвиђа демилитаризацију Санџака, повлачење свих војних ефектива и полицијских снага, које прелазе ниво нормалног функционисања полиције. Међутим, то је њихова ствар, како су дошли тако ће и отићи“, рекао је лидер СДА Санџака.

         Поновио је да Вучић "није бошњачки председник", већ да је “доказан бошњачки непријатељ”.

         “Сви српски режими, константно, у континуитету имају једног те истог приватног Бошњака, који седи у Београду и сваку бошњачку иницијативу и легитимне захтеве већ 25 година проглашава нереалним, немогућим и штетним за српско- бошњачке односе. Он на тај начин убија у Бошњацима сваку могућу иницијативу да учине нешто за себе и да обезбеде себи политичку егзистенцију и биолошки опстанак на овим просторима“, рекао је Угљанин.

         Он је додао да након Албанског националног савета очекује подршку за решавање статуса Бошњака и регије Санџак и од осталих мањина у Србији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари