Трифуновић позвао ЕУ да буде медијатор у преговорима о фер изборима у Србији

ПРЕДЛОЖИО ДА ТА УЛОГА БУДЕ ПОВЕРЕНА ФУНКЦИОНЕРУ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ДЕЈВИДУ МЕКАЛИСТЕРУ

 

* У отвореном писму нагласио да би медијација Мекалистера била значајан корак у превазилажењу тренутне кризе - као у случају Северне Македоније

_________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић позвао је председника Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвида Мекалистера да буде медијатор у преговорима за фер изборе у Србији.

        Трифуновић је у отвореном писму позвао Мекалистера да под патронатом Европске уније организује дијалог представника власти и опозиције из Србије, уз учешће цивилног друштва и новинарских удружења, како би се дошло до договора о реалном оквиру у ком би били одржани избори 2020. године.

        Председник ПСГ-а је у писму подсетио да би редовни парламентарни избори у Србији требало да се догоде 2020. године, али да у последњих неколико недеља већина опозиционих странака озбиљно разматра бојкот ових избора, пошто не постоје услови да они буду фер и поштени.

        „ПСГ разуме да је учешће на изборима и касније у парламенту камен темељац демократског друштва, и ми ћемо се борити за изборне услове до самог краја. Ми смо узели учешће у округлим столовима на којима су разговарали власт и опозиција, али ови разговори нису довели ни до каквог напретка и упитно је да ли ће се више и организовати“, навео је Трифуновић.

        Он сматра да би медијација Мекалистера била значајан корак у превазилажењу тренутне кризе и оцењује да би, као у случају Северне Македоније, институције ЕУ морале бити спремне да раде са странкама, да осигурају пуну примену свих договора који би били постигнути.

        „Такође, желимо да подигнемо пажњу о потреби за извештајем који би јавно и директно указао на проблеме у систематским проблемима у владавини права. 'Прибе извештаји' су се у Северној Македонији показали као добар корак у усвајању препорука и побољшању како владавине права тако и бољих изборних услова", написао је Трифуновић.

        Пошто су се све велике владајуће и опозиционе странке сагласиле са приступом Србије у Европску унију, по оцени Трифуновића „једино што има смисла“ је да пристану на овај формат у ком би ЕУ била медијатор који би помогао да се избегне озбиљна политичка криза.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари