Трамп неће да преко Косова* финансира своје политичке противнике демократе

ЧИМ ЈЕ ПОСТАЛО ЈАСНО ДА ПРИШТИНА ОСТАЈЕ БЕ 49 МИЛИОНА ДОЛАРА УСЛЕДИЛО ЈЕ „РУШЕЊЕ ДОМИНА“

Филип Коснет и Аљбин Курти

* Британска компанија Contour Global, са којом је био направљен аранжман да исфинансира и изгради термоелектрану Косова е Ре“, објавила да се повлачи. Засад није јасно хоће ли морати да плати 8 милиона долара одштете

* Харадинај је рачунао да ће за термоелетрану, која је требасло да кошта 1,4 милијарде евра, добити кредит Светске банке, али је она саопштила 2018. да од тога неће бити ништа јер струја, ако се добија из угља, није довољно исплатива

* Contour Global је основала фирма Recervoir Capital Group, а њени власници су управљалии и са Ziff Brothers Investments - фондом преко којег је плаћана не само председничка кампања Хилари Клинтон 2016-те, него и финансиран напад на Трампа са оптужбом да је био у завери са Кремљом. Клинтонови и демократски бизнисмени су имали план да опљачкају Косово* и да практично узму за себе сав новац који Косово* добије као помоћ из Америке

* Косово* је од 1999. до 2018. од Америке добило 1,9 милијарди долара, а за исти период (20 година) требало је да плати приватном бизнису (Contour Global) 1, 4 милијарде долара. Влада Косова* је са том компанијом склопила осам комерцијалних уговора према којима је Косово* било обавезно да укине ПДВ за Contour Global, да му надокнади трошкове за припрему пројекта и да откупи сву струју коју електрана произведе, по ненормалној цени од 80 евра за MVh и да то ради 20 година - од 2023 до 2043

_____________________________________________________________________________

        ФИРМА Contour Global (Контур Глобал) објавила је да се повлачи из пројекта у оквиру кога је требало да изгради електрану „Ново Косово" („Kosova e Rе“).

        Пројекат је требало да кошта 1,4 милијарде евра, а Косово* нема тај новац. Зато је Приштина тражила где и ако да га позајми.

        Влада Косова* је 2015. године саопштила да је њено Министарство економског раyвоја постигло договор са Светском банком и компанијом Contour Global о изградњи електране. Међутим, Светска банка је 2016 саопштила да још није подржала тај пројекат и да ће одлуку донети када уради све процене.

        Процену је саопштила 2018. и ОДБИЛА да одобри кредит Косову*. Објашњење је било да Банка не финансира пројекте који нису најисплативији. Урачуната аргументација је била: струја нија најисплативија ако се добија из угља, него је најисплативија из обновљивих извора, па Светска банка не може да кредитира Косово*.

        Тада је Рамуш Харадинај у име Владе Косова* изјавио да електрана мора да буде изграђена јер Косово* мора да има своју струју и не сме да зависи од њеног увоза. Међутим, то је само на први поглед звучало логично.

        Прво, сва произведена струја била би власниство фирме Contour Global. Зато што Косово* нема пара, Светска банка не да новац, па га обезбеђује Contour Global.

        Под којим условима је понудио Косову* да буде кредитор? Под зеленашким условима! Влада Косова* је пристала и склопила осам комерцијалних уговора са том компанијом према којима је Косово* било обавезно да укине ПДВ за Contour Global, да му надокнади трошкове yза припрему пројекта и да откупи сву струју коју електрана произведе, по ненормалној цени од 80 евра за MVh и да то ради 20 година - од 2023 до 2043.

        Тадашњи опозиционар Аљбин Курти био је оштро против и обећавао је да ће аранжман са Contour Global раскинути ако дође на власт.Тврдио је да је тај аранжман „државна капитулација“.

        Пре месец дана је Синдикат КЕК-а  (Косовска енергентска корпорација) подсетио Куртија на предизборно обећање и гласно су почео да захтева да раскидање свих уговор.

        Могуће је да им је Курти сугерисао да га јавно подсете да то треба да уради.

        Било како било, струја Contour Global била би у наредне две деценије за све на Косову* 50 одсто скупља. Међутим, Косово* би за иступање из аранжмана морало да Contour Global плати 20 милиона долара одштете (а Contour Global - ако не би завршио пројекат у предвиђеном року - само 8 милиона долара Приштини).

        Тај део уговора био је проблем за Куртија, јер је морао да смисли како да раскине уговор, а да не плати 20 милиона.

        Тачније, то му је био проблем до данас. Јер, Contour Global се сам повукао.

Меморандум о разумевању су потписали 18. децембра 2015. - министар

економског развоја Блеранд Ставилеци и Гари Левесли,

извршни директор Contur Global за Југоисточну Европу

        А повукао се након што је Доналд Трамп одлучио да Косово* неће добити средства која Millennium Challenge Corporation треба да пошаље Косову* у оквиру пројекта за развој економије. Реч је о 49 милиона долара.

        Уговор је био потписан крајем 2017. године. Новац је, поред директних економских пројеката, током 2018-те ишао и за финансирање око 10 НВО.

        Програм се наставио и у 2019. и требало је да се спроводи и у 2020, када је на ред дошао део пројекта који се односи на енергетику. Програм се, дакле, прекида сада, а објашњење Стејт департмана је да политичке промене спречавају остваривање циљева који су предвиђени програмом помоћи.

        Формални разлог (и изговор) су таксе.

        САД поручују Приштини: зашто да вам дајемо америчким новац, а ви нећете да укинете таксе (Сбији и БиХ) да бисте имали више новца од трговинског промета. Међутим, Трамп је на овај начин показао да се из америчког буџета заиста неће плаћати трошкови Косова*. Нарочито не трошкови за енергетику.

        А зашто неће да плаћа, кад је Косово* америчка беба?

        Зато што би Трамп тако директно финансирао Хилари Клинтон и њен клан.

        Contour Global је основан 2005. године. Учинила је то фирма која се зове Recervoir Capital Group. Тачније: три човека Daniel H.Stern, Craig A. Huff (co-Chief Executive Officers) и Gregg M. Zeitlin.

        Овај трио је 1998-ме формирао Recervoir Capital Group и од тада стално ради заједно.

        Један од заједничких пројеката им је био и да управљају корпорацијом Ziff Brothers Investments. А ко су ови?

Браћа Зиф

        То су велики финансијери Хилари Клинтон. 

        Браћа Зиф су позната и по томе што су обилато пунила фондове Вилијама Ф. Браудера, који је био главна покретачка снага закона из 2012-те (Акт Магницки) којим је Конгрес САД увео санкције Русији због наводног непоштовања људских права.

        Новац који је добијао Браудер и који је усмеравао Демократској партији САД, био је прљав, односно, како је изнела руски адвокат Наталија Весељницкаја, велики донатори демократа починили су финансијске преваре ради избегавање пореза- конкретно.

        Она је открила да је Ziff Brothers Investments (браћа Вилијам, Дирк и Данијел) илегално куповао акције руских компанија и на томе утајио десетине милиона долара пореза.

        Владимир Путин је тада указао да су се (ондашње) америчке власти оглушивале о оптужбе изнете на рачун Браудера и његових инвеститора, јер су браћа Зиф њихови велики донатори.

        New York Time  је цитирао Путина: „На тај начин су штитили себе".

        Све у свему: Contour Global је основала фирма Recervoir Capital Group, а њени власници су управљалии и са Ziff Brothers Investments - фондом преко којег је плаћана не само председничка кампања Хилари Клинтон 2016-те, него и финансиран напад на Трампа са оптужбом да је био у завери са Кремљом.

        Клинтонови и демократски бизнисмени су имали план да опљачкају Косово* и да практично узму за себе сав новац који Косово* добије као помоћ из Америке.

        Ради се о безмало идентичној суми новца.

        Косово* је од 1999. до 2018. од Америке добило 1,9 милијарди долара, а за исти период (20 година) требало је да плати приватном бизнису (Contour Global) 1, 4 милијарде долара. И да ствар буде још лепша - Contour Global НИЈЕ америчка него британска фирма, са седиштем у Лондону!

        А све време се по приштинским медијима писало да су то "Американци".

Наталија Весељницкаја

        Ко је амерички амбасадор на Косову Филип Коснет?

        То је човек који је свој амбасадорски статус добио тако што је пред Конгресом САД говорио управо о енергетици Косова као о свом примарном задатку. То је требало да буде пројекат који ће направити револуцију у енергетици и привреди Косова*. Јер, нова електрана требало је да покрије 50 одсто целе потрошње Косова* и да га у тој области учини независним од Србије.

        „Нестабилност у енергетском снабдевању кошта Косово годишње око 415 милиона долара, односно око 6% БДП. Уколико добијем агреман, заговараћу имплементацију стратегије Косова за енергетску безбедност што укључује разнолики портфолио традиционалних и обновљивих горива. САД подршка овим напорима владе укључује и 49 милиона долара за Millennium Challenge Corporation програм који треба да потпомогне већу енергетску ефикасност и развој нових извоза енергије, као и термоелектрану дизајнирану у САД,” рекао је Коснет Сенату у августу 2018.

        Међутим, сад је сигурно да Косово* остаје зависно од Србије, а Клинтон и слични неће добити више ни цент из америчког буџета за Косово. Бар док је Трамп у Белој кући.

        Ово чини јаснијим и како је Курти смео да усвоји Резолуцију о преговорима која избацује Тачија, буквално одмах пошто је Millennium Challenge Corporation објавио да неће добити новац од пројекта за енергетику јер Курти држи таксе.

        Изгледа да сад знамо шта је било главна тема састанка Курти-Коснет.

        Трамп је на, очито, на свој начин ударио по финансијерима демократа, остварио предизборно обећање Аљбина Куртија, оставивши Косово* да зависи од српске струје.

          Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари