Скот: Вучић и Тачи имају помоћ Америке у тражењу мирног решења

„У ВЕОГРАДУ ВИДИМО НОВЕ ВИБРАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА СПОРАЗУМОМ О НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА“

         АМБАСАДОР Сједињених Америчких Држава (САД) Кајл Скот изјавио је данас у Београду да председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи имају помоћ Америке у тражењу мирног решења, а да се САД ослањају на мудрост високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

         Скот је на конференцији о безбедносним изазовима Западног Балкана рекао да постоје "три критична питања" у региону, од чега је један дијалог Београда и Приштине, сукоб Македоније и Грчке због имена и одржање Босне и Херцеговине као државе.

         "Добра вест је да ти проблеми нису нерешиви, видимо храброст лидера Македоније и Грчке. Напредак у Босни и Херцеговини није тако брз. У Београду видимо нове вибрације у вези са споразумом о нормализацији односа. Надамо се да ћемо што пре наћи прихватљиво и трајно решење", рекао је Скот.

         Амбасадор САД у Београду додао је да решавање проблема на Балкану зависи од воље политичких лидера да раде заједно, да слушају једни друге, да учине компромисе и прихвате сарадњу.

         Како је рекао, улога Србије је битна у процесу очувања мира у региону, а САД ће учинити све да помогну региону и Србији да пронадју решење да реше сукобе.

         По његовим речима, сви су доживели шок 1990. године када су видели међуетничке сукобе на Балкану, и да због таквих односа постоји израз "балканизација" који се користи за фрагментацију уз сукобе.

         Скот је објаснио да се сви проблеми на Западном Балкану могу решити заједничким дијалогом, а да све земље тог региона своју будућност виде у Европској унији.

Конференцију "Безбедносни изазови Западног Балкана и Србија" организовао је Центар за спољну политику.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари