Скот: САД и Србија биле су на различитим странама само кратко за владавине Милошевића

РАДИ `ПЕГЛАЊА ИСТОРИЈЕ` СЕ И ИЗВИНИО ЖРТВАМА НАТО АГРЕСИЈЕ ИЗ 1999.

* Приликом полагања венаца на споменик америчкој докторки Розали Мортон која је у Првом светском рату помагала Србији, амбасадор САД за владавину Слободана Милошевића рекао: „Иако на то гледамо као на тренутно скретање са дугогодишњег пута савезништва и пријатељства међу нашим државама, ипак је и то део наше заједничке историје

_____________________________________________________________________________

          АМЕРИЧКИ амбасадор Кајл Скот данас је у Београду изразио саучешће породицама погинулих у ратовима 90-их, укључујући и оне који су страдали у ваздушним нападима НАТО снага 1999. године.

         Приликом полагања венаца на споменик америчкој докторки Розали Слотер Мортон која је помагала Србији у Првом светском рату, Скот је рекао да су се 90-их година владе САД и Србије нашле на супротним странама, али да је то део "заједничке историје".

         "Током кратког периода деведесетих, америчка влада и влада Југославије под (Слободаном) Милошевићем нашле су се на супротним странама. Иако на то гледамо као на тренутно скретање са дугогодишњег пута савезништва и пријатељства међу нашим државама, ипак је и то део наше заједничке историје", рекао је Скот.

         Он је рекао да су у балканским ратовима 90-их година, хиљаде невиних цивила погинуле "у безумном ратном насиљу" и додао да је данас близу места на којем је залутала НАТО бомба 1999. "трагично угасила три недужна живота".

         "Желим да овом приликом изразим саучешче породицама погинулих у ратовима из деведесетих, укључујући и оне који су страдали у ваздушним нападима НАТО снага", рекао је Скот.

         Амбасадор САД венац је положио заједно са замеником градоначелника Андрејом Младеновићем. Притом је додатно рекао:

         "Ми данас обележавамо крај једног рата који је донео неизрециву патњу и опустошио читав Европски континент. То чинимо на месту посвећеном једној Американки која је посветила свој живот помагању Србима и Србији да опстану. Али, на овом месту се чује и ехо не само тог периода, него и неких других периода у односима између наших земаља. Иза мене се налази тек реновиран оперативни блок болнице'Драгиша Мишовић' који је недавно обновљен након што је претходно изгорео у великом пожару. У тој згради је сада и модерна операциона сала захваљујући средствима која су дата као поклон америчког народа", рекао је Скот.
                  
         Амерчки амбасадор је навео и да су "хиљаде Американаца српског порекла приступили Српској војсци као добровољци и ратовали на Солунском фронту, патриоте попут Мејбл Грујић прикупљале су новац за помоћ српском народу, велики уметници попут вајарке Малвине Хофман су својим радовима позивали на пружање подршке нашим српским савезницима а Михајло Пупин је организовао медицинске екипе америчких добровољаца да притекну у помоћ српском народу".

         У Другом светском рату, рекао је Скот, САД и Србија су поново били савезници, Срби су платили страховиту цену свог отпора нацистима али упркос томе, много их је ставило живот на коцку како би спасили 500 припадника америчких и других савезничких снага оборених изнад Југославије све до њихове евакуације у операцији Ваздушни мост звани Хаљард 1944.

         И после Другог светског рата, након што је Москва избацила Југославију из Коминтерне и наметнула разорне санкције против овог народа, опет је америчка хуманитарна помоћ хранила ову земљу. И након пада Слободана Милошевића, САД су притекле у помоћ српском народу, обезбедивши преко милијарду долара помоћи од америчког народа за стотине пројеката намењених свим слојевима становништва на читавој територији ове велике нације, рекао је амбасадор САД.

        (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари