Шиптарско тужилаштво ни реч о томе ко је убио Ивановића, али тобоже зна ко је у том злочину помагао

ЕВО КОМЕ БИ ПРИШТИНА ДА ПОДМЕТНЕ УМЕШАНОСТ У УБИСТВО ЛИДЕРА ГРАЂАНСКЕ ИНЦИЈАТИВЕ СДП

* За умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године оптужило: Недељка Спасојевићаи Марка Рошића, припаднике КПС Драгишу Марковића и Жарка Јовановића, Радета Басару (у време злочина начелника за крвне деликте), и Ивановићеву секретарицу Силвану Арсовић

* Ево како шиптарско тужилаштво игра своју игру: "Оптужени Н. С. (Недељко Спасојевић) блиско је сарађивао с осумњиченима који су починили убиство Оливера Ивановића и на тај начин намерно и свесно помагао непознатим осумњиченима у извршењу кривичног дела тешког убиства...

* За Марка Рошића се наводи да је помагао у извршењу кривичног дела пратећи Оливера Ивановића пре убиства...

__________________________________________________________________

         КОСОВСКО специјално тужилаштво подигло је данас оптужницу против шест особа које се терете за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године, Оливера Ивановића.

         То су: Недељко Спасојевић и Марко Рошић, припадници КПС Драгиша Марковић и Жарко Јовановић, Раде Басара тадашњи начелник за крвне деликте, и Ивановићева секретарица Силвана Арсовић.

         Спасојевић и Рошић су у притвору од хапшења у новембру прошле године, Басара од октобра ове године, док се остали бране са слободе.

         Бранилац Драгише Марковића, адвокат Дејан Васић, каже за Танјуг да још није добио оптужницу, као и да ће се о њеном потврђивању расправљати на посебној сједници суда, када буде заказана.

         Иако се говорило да су под истрагом косовског тужилаштва у овој истрази и Милан Радоичић, чије је хапшење било покушано крајем новембра 2018. године, као и Звонко Веселиновић и Милан Михаиловић, они се на овој оптужници нису нашли.

         Према саопштењу косовског тужилаштва тројица окривљених су у бекству и за њима су издате међународне потернице.

         Оптужницом се окривљени терете због кривичних дела `учешће или организација организоване криминалне групе`, `злоупотреба службеног положаја или овлаштења`, `помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства`, `неовлаштено поседовање, контрола или поседовање оружја`, `откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима, у саизвршилаштву`.

         Наводи се и да ова наводна криминална група није формирана случајно, већ да делује од 2011. године.

         "Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења контроле предузећа на територији и контрола политике у сјеверном дијелу Митровице", пише у саопштењу.

         Наводи се да је сваки од оптужених починио инкриминишуће радње за поменуту групу, у ком случају су активности ове организоване криминалне групе довеле до убиства Оливера Ивановића", наводи се у тужилачком саопштењу.

         Према тужилаштву, оптужени Н. С. на дан када је убијен, Оливер Ивановић, својим деловањем је омогућио извршење убиства.

         "Оптужени Н. С., блиско је сарађивао с осумњиченима који су починили убиство Оливера Ивановића и на тај начин намерно и свесно помагао непознатим осумњиченима у извршењу кривичног дела тешког убиства...", наводи се у саопштењу.

         Додаје се да је такође помогао осумњиченима да набаве аутомобил марке опел астра, без регистарских таблица са затамњеним прозорима, којим су се приближили граду и из којег је испаљено шест смртоносних хитаца у Ивановића.

         Наводи се и да је оптужени Н. С. намерно и свесно поседовао оружје, које је пронађено током претреса у његовој кући.

         Оптужени М. Р. је, наводи се, блиско сарађивао с туженима Н. С., Р. Б., З. В. и Ж. Б. и намерно и свесно је помагао у извршењу кривичног дела "тешко убиство", пратећи жртву Оливера Ивановића пре убиства...

         Оптужени Р. Б. у својству полицијског службеника, није извршавао своје службене дужности у сврху прибављања користи себи или било којој другој особи.

         Наводи се да је блиско сарађивао с организованом криминалном групом М. Р., од које је добијао наредбе да прикрива и елиминише доказе, а злочиначка група га је ангажовала да прикрије трагове злочина и да не открива случајеве који укључују осумњичене особе које припадају злочиначкој групи М. Р.

         Према оптужници окривљена особа С. А., у блиској сарадњи с осумњиченима, који су координисали убиство Оливера Ивановића, помогла је у извршењу кривичног дела тешког убиства, стварајући услове и уклањајући препреке за извршење кривичног дела, јер је у време убиства Ивановића била свесна да су сигурносне камере у канцеларијама СДП насилно искључене, чиме је омогућено да осумњичене особе не буду снимљене у тренутку извршења кривичног дела.

         Наводи се и да су убрзо након убиства Ивановића, камере активиране у канцеларијама СДП-а, те да је реч о особи која је радила као администратор у тој странци и била је једина у поменутом објекту у време када је убиство почињено.

         Оптужени Д. М. у својству полицијског службеника је, наведено је, након убиства Ивановића, без одобрења доставио информације које представљају службену тајну са места несреће у сврху објављивања или кориштења информација изван косовске територије.

         Он је, како се наводи, информације пренео службеном лицу српске полиције.

         Тужилаштво наводи и да оптужени Д. М. и З. Ј. у својству службених лица на дан убиства Ивановића нису поступили по службеној дужности, у циљу стицања или прибављања користи за себе или друго лице. Они су након убиства Оливера Ивановића одмах отишли са лица мјеста, а да га претходоно нису обезбиједили, чиме су омогућили другим особама да интервенишу на мјесту догађаја, оштетивши материјалне доказе.

         "Такође, оптужени Д. М. и З. Ј. у својству полицијских службеника су одмах након убиства Ивановића изашли на лице места с циљем да уклоне, прикрију и униште доказе".

         Тужилаштво наводи да су до подизања ових оптужница предузете бројне истражне радње, да је саслушано сто сведока, од којих је тридесет саслушао надлежни предметни тужилац.

         "Оптужени су саслушавани више пута, док су истраге такође проширене против М. М. и Г. Б., који су у бекству и за којима је расписана потерница", наводи се у саопштењу.

         Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године, око девет сати, испред улаза у седиште своје странке у Косовској Митровици.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари