Прерушени Хашки трибунал одлучио да суди Радети и Јојићу

ТУРСКИ СУДИЈА АЈДИН СЕФА АКАЈ 2018. БИО ОДЛУЧИО ДА СЕ `СЛУЧАЈ` ПРЕПУСТИ СРБИЈИ

* Прихваћена жалба "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица

____________________________________________________________

        ЖАЛБЕНО веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је одлуку судије Механизма да се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу за оптужбе о непоштовању суда суди у Хагу, а не у Србији, како је раније било одлучено.

        Овом одлуком, која је данас саопштена из Механизма, одбијена је жалба Србије изјављена прошлог лета на одлуку коју је након поновног одлучивања донeо 13. маја нови судија у овом предмету Лиу Даћун који је тада поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

        Истом одлуком, која је сада потврђена, наложено је да се Јојић и Радета ухапсе и изруче Хагу.

        Жалбено веће у образложењу одлуке констатовало је да судија појединац није починио ниједну грешку у својој одлуци.

        Прва одлука из 2018. године, којом је било одлучено да се Јојићу и Радети суди у Србији поништена је по жалби "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

        Функционери СРС Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

        У питању су два сведока под псеудонимима Њ1 и Њ2 који су, према тврдњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

        У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари