Потпредседник владе Монтенегра Рафет Хусовић тражи да се на Милову заставу стави и полумесец

ПОДСЕТИО ПОДГОРИЧКИ РЕЖИМ ДА МУСЛИМАНИ ЧИНЕ ЧЕТВРТИНУ ЊЕГОВИХ ПОДАНИКА

* Хусовић је лидер Бошњачке странке, свој захтев је подупро и овим речима: „Сматрамо да додавањем полумесеца који је симбол ислама, шаљемо јасну поруку да смо сазрели као друштво и да је данашња Црна Гора прави израз европских вредности. Ми нисмо против хришћанских обележја на грбу Црне Горе и не тражимо уклањање симбола хришћанства, већ тражимо додавање симбола Ислама

* На захтев БС Ђукановићев премијер Душко Марковић усудио се да каже само ово: “Црна Гора баштини мултиетнички склад. БС има разлога зашто то предлаже, то је легитимна иницијатива. Не бих томе придавао посебан значај”

________________________________________________________________________

         ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе и лидер Бошњачке странке Рафет Хусовић изјавио је да његова партија не одустаје од захтева да на црногорској застави буде и полумесец.

         Он је то рекао у Скупштини, одговарајући на питање посланика Демократског фронта (ДФ) Милана Кнежевића:

         Да ли бисте подржали иницијативу којом би Курди или Срби/Црногорци тражили скидање полумјесеца и звијезде са заставе Турске?“

         „Сматрамо да додавањем полумесеца који је симбол ислама, шаљемо јасну поруку да смо сазрели као друштво и да је данашња Црна Гора прави израз европских вредности", оценио је Хусовић.

         Он је подсетио да Бошњачка странка од оснивања жели промену државних симбола и да су та њена настојања стална.

         "Ова иницијатива није наш политички хир, нити политичка трговина, нити авантуризам. Она је садржана у свим конгресним документима БС", истакао је Хусовић.

         Поједине бошњачке организације саопштиле су да постојећи црногорски државни симболи угрожавају и вређају национална и верска осећања бошњачког народа.

Предлажу да симболи буду у ведрој светлоплавој боји, или пак модрој боји мора и река, која ће се разливати на платну и прожибмати са контурама државних граница.

         Високи функционер Демократске партије социјалиста (ДПС) Миодраг Вуковић је казао да је поновно отварање питања државних симбола непотребно и да је то политичка бесмислица.

         Хусовић му је узвратио:

         „Овај захтев је и провера свести грађана и да ли смо као мултиетничко друштво сазрели. Моје је мишљење да јесмо и да је ово прави тренутак да то докажемо кроз постизање потпуног сагласја око овог питања“.

Рафет Хусовић

         Још је у наставку додао:

         „Прво, ми нисмо против хришћанских обележја на грбу Црне Горе и не тражимо уклањање симбола хришћанства, већ тражимо додавање симбола Ислама. Друго, Бошњаци и Муслимани су четвртина становништва у Црној Гори. Они су аутохтони, старији од многих других, и од неких делова садашње Црне Горе. Ми смо легалисти, поштоваћемо постојеће симболе”.

         Захтев БС прокоментарисао је потом и премијер Душко Марковић.

         “Црна Гора баштини мултиетнички склад. БС има разлога зашто то предлаже, то је легитимна иницијатива. Не бих томе придавао посебан значај”.

Милан Кнежевић је иначе подсетио да је део делегата БС-а на страначком конгресу седио за време интонирања химне.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари