Потписник апела-оптужнице против Србије и СПЦ – Ненад Чанак – сад грми из Војвођанског фронта

ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ СЕ ОБРАТИО РЕЧИМА: УПАМТИ, ВУЧИЋУ – ЈА САМ ВОЈВОЂАНИН

На скупу нове коалиције у Зрењанину опет ударао у `старе жице`: Тридесет година иста прича, увек нам је неспоразум на истој страни, а то је ми хоћемо наше паре, а они хоће наше паре и никако да се договоримо чије су наше паре

___________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је да је формирање коалиције Војвођански фронт "нови почетак" борбе за права Војводине и додао да су сви из Београда против аутономије те покрајине.

        "Александре Вучићу, ово што сада гледаш је нови почетак. То није почетак нашег краја, већ њиховог, јер смо ми јачи, бољи и доказали смо да имамо стрпљење, а када стрпљења више нема, Војвођани немају резервни положај. Дакле, ово је нови почетак и упамти, Александре Вучићу, ја сам Војвођанин", поручио је Чанак на трибини у Зрењанину.

        Он је поједине делове свога говора изговорио и на кинеском језику, пошто, како је додао, "Вучић сада говори и кинески језик".

        "Зашто су сви из Београда били против аутономије? Зато што смо онда били ми ти који смо управљали нашим парама, а не они. Тридесет година иста прича, увек нам је неспоразум на истој страни, а то је ми хоћемо наше паре, а они хоће наше паре и никако да се договоримо чије су наше паре", казао је Чанак.

        Додао је да у Београду никога не занима колико смрди кафилерија у Зрењанину и какву воду пију Зрењанинци, "јер их наши проблеми не интересују, не интересујемо их ми".

        "Захтевамо да се у Војводини одлучује о ваздуху који се у њој дише, о води која се у њој пије, о земљи из које треба да израсте хлебно жито", поручио је Чанак.

        Председник Либерално-демократског покрета Војводине Драган Циврић честитао је Зрењанинцима што су успели да одбране име града, јер су, како је рекао, на тај начин одбранили име једног славног револуционара, антифашисте.

        Према његовим речима, на антифашизму постојe и Војводина и Војвођански фронт, многе ствари и многи идеали на које се заборавља.

        "Војводина постоји вековима, има своју културу, традицију, међуљудске односе. Војвођани нису припадници никаквог стада, Војвођани су пре свега појединци, грађани, комшије, па тек онда Срби, Хрвати, Мађари, Русини, Црногорци, Словаци... па тек онда православци, католици, муслимани, атеисти... То морамо да знамо и то морамо да вратимо", казао је Циврић.

        Додао је да се поноси тиме што је аутономаш, јер "аутономаши воле Војводину, а не мрзе Србију".

        "Војвођанин није националност, Војвођанин је начин живота, вредност, култура, традиција. То више не дозвољавамо да се урушава", поручио је Циврић.

        Председник Војвођанске партије Александар Оџић је рекао да Војвођани не смеју допустити да 2020. година буде још једна од изгубљених година, ни себи ни генерацијама које долазе.

        "Важно је да се изборимо за суштину и оно без чега нема бољитка у Војводини, а то је законодавна, извршна и судска власт, војвођанска имовина, војвођански приходи, војвођанске институције, то су природни и радом створени ресурси, све оно што је било наше, а што су нам насилно одузели. Војводине ће бити онолико колико буде борбе за њу", поручио је Оџић.

        Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов навео је да све чланице Војвођанског фронта деле идентичне политичке вредности: Европска унија, демократија, модерна децентрализована држава, владавина права, поштовање мањинских права.

        Генерални секретар ЛСВ Бојан Костреш рекао је да ће Војвођански фронт, када победи на изборима у Зрењанину, затворити кафилерију јер неће дозволити да она трује становнике Зрењанина, а сви они који немају еколошке елаборате, сви они који загађују ваздух, земљу, воду биће "под притиском, санкцијама" будуће градске управе и неће дозволити да Зрењанин изгледа овако како изгледа.

        Поручио је локалним властима да ће одговарати за то што Зрењанин још увек нема пијаћу воду, упркос свим обећањима.

Чанак тражи да се кривично гоне они који су у

Зрењанину спалили Ђукановићеву слику

        НЕНАД Чанак затражио је од државних органа да санкционишу починиоце кривичиних дела у Београду и Зрењанину, на скуповима подршке Србима у Црној Гори.

        Он је позвао надлежне органе Републике Србије да у што краћем року приведу правди виновнике инцидента који се догодио у суботу поподне у Зрењанину. Како је навео, инцидент се догодио током одржавања скупа који су организатори назвали „Митинг подршке Србима у Црној Гори“.

        – У току овог скупа запаљена је фотографија председника Црне Горе Мила Ђукановића. Ношене су и узвикиване пароле шовинистичке и расистичке садржине. После паљења заставе Црне Горе пред амбасадом ове државе у Београду, најновији инцидент само је још један доказ да националистичке и екстремно десне групације слободно делују. Оне отворено крше Устав и законе наше земље – поручио је Чанак.

        Он је навео да је ратно лудило деведесетих година показало да после паљења застава, књига и фотографија, на ред долазе куће, села, градови.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари