МУП Србије ухапсио седам својих припадника – због примања мита

ПЕТ ПРИВОЂЕЊА У ЛАЗАРЕВЦУ И ДВА У БЕОГРАДСКОЈ ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

* Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело давање мита, по налогу надлежног тужилаштва, ухапшени су и Г.З. (46), Б.С. (49), Н.М. (36), С.Ј. (40) и Л.Ј. (37)

________________________________________________________________________

         ПРИПАДНИЦИ Министарства унутрашњих послова - Сектора унутрашње контроле, ухапсили су, у две одвојене акције, седам полицијских службеника од којих је пет осумњичено за примање мита и злоупотребу службеног положаја, а два полицијска службеника због примања мита.

         У саопштењу је речено да је то учињено по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, а у првој акцији ухапшени су Р.Ђ. (48), С.Н.(40), Д.М. (38), И.Ђ. (42) и Ж.П. (41), саобраћајни полицајци запослени у Полицијској станици Лазаревац због постојања основа сумње да су извршили кривична дела примање мита и злоупотреба службеног положаја, преноси Танјуг.

         Сумња се да су, од више учесника у саобраћају које су затекли у извршењу прекршаја, захтевали и примали новац у различитим износима како у оквиру свог службеног овлашћења не би извршили службену радњу коју су морали да изврше.

         Такође, сумња се да уочене прекршаје и примењена овлашћења нису евидентирали, чиме су себи прибавили противправну имовинску корист, а против учинилаца саобраћаних прекршаја нису спроведени одговарајући прекршајни поступци.

         У другој акцији полицијски службеници Сектора унутрашње контроле ухапсили су З.П. (42) и Д.Ј. (38), полицијске службенике Полицијске станице Стари Град, због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела примање мита.

         Сумња се да су њих двојица примали новац од Г.З. и Б.С., осумњичених за кривична дела преваре, као и од њима блиских особа, како према њима не би предузимали законом предвиђене мере и радње.

         Постоје основи сумње да је З.П. након извршеног увида у евиденције МУП-а достављао податке Г.З. о особама које су пријављивале кривична дела преваре, која су, како се сумња, Г.З. и Б.С. са саучесницима Н.М. (36), С.Ј. (40) и Л.Ј. (37) вршили на територији Београда.

         Г.З. и Б.С. се терете да су грађане обмањивали при бројању новца код куповине или продаје девиза, на тај начин што су, симулирајући поновно бројање, задржавали део новца за себе.

         Након добијених података из евиденција МУП-а о оштећеним грађанима, Г.З. и Б.С. су их проналазили и на њих, како се сумња, вршили утицај да одустану од поднетих кривичних пријава, обећавајући им притом враћање узетог новца.

         Свим осумњиченим полицијским службеницима одређено је задржавање до 48 часова након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.

         Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело давање мита, по налогу надлежног тужилаштва, ухапшени су и Г.З. (46), Б.С. (49), Н.М. (36), С.Ј. (40) и Л.Ј. (37).

         Њима је, такође, одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву, речено је у саопштењу.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари