Можда ће ex-yu републике делити дипломатске комплексе у Бразилији, Њу Делхију и Москви

СРБИЈИ ПРИПАО ОБЈЕКАТ СТАЛНЕ МИСИЈЕ ПРИ УН У ЖЕНЕВИ И ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА У ФРАНКФУРТУ

Амбасада Србије у Москви

          НА САСТАНКУ представника држава сукцесора бивше СФРЈ у Београду одлучено је да Србији припадну објекти Сталне мисије при УН у Женеви и генералног конзулата у Франкфурту.

         Србији су припале амбасаде и куће у Харареу, главном граду Зимбабвеа, као и резиденције у Конакрију у Гвинеји.

         Састанак је окончан усвајањем Резолуције, односно доношењем низа конкретних одлука по свим тачкама дневног реда, укључујући и расподелу једног броја непокретности бивше СФРЈ, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

         На састанку су, такође, у складу са Споразумом о питањима сукцесије, извршене измјене и допуне листе из додатка анекса "Б" у смислу отписа једног броја непокретности за које је, након провере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да никада нису биле или више нису у власништву бивше СФРЈ, али и уписа новопронађене имовине бивше СФРЈ, која претходно није била евидентирана.

         Разматране су и могућности физичке поделе великих дипломатских комплекса у Бразилији, Њу Делхију и Москви, као и Адис Абеби.

         Донесена је и одлука да се листа уметничких дела, која су се налазила у дипломатско-конзуларним представништвима бивше СФРЈ и о чијем фактичком стању нема података, упути "Интерполу" ради потраге и предузимања даљих мера из њихове надлежности.

         Наредни, 20. састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, биће одржан до краја фебруара 2020. године у Сарајеву.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари