Мишковић због подстрекавања на утају пореза осуђен на 30 месеци затвора

МАРКО МИШКОВИЋ ОСУЂЕН НА ГОДИНУ ДАНА КУЋНОГ ПРИТВОРА И ДА ВРАТИ ОСАМ МИЛИОНА ДИНАРА

* Проглашен кривим и власник Нибенс корпорације Мило Ђурашковић због пореске утаје и злоупотребе положаја одговорног лица. На четири године и три месеца затвора. Он ће морати да у буџет уплати 142 милиона динара, а од њега и још шест осуђених за малверзације у Фабрици мазива из Крушевца (ФАМ) суд тражи да солидарно плате штету од две милијарде и 800 милиона динара у року од три месеца

____________________________________________________________________________________

         ВЕЋЕ Специјалног суда у Београду прогласило је данас кривим председника компаније Делта Холдинг Мирослава Мишковића и његовог сина Марка за пореску утају, пренела је Телевизија Н1.

         Мишковић је осуђен због подстрекивања на пореску утају на затворску казну од две године и шест месеци, а мораће да плати казну од осам милиона динара.

         Његов син Марко осуђен је на једну годину кућног затвора и мораће да врати осам милиона динара.

         Суд је прогласио кривим и власника Нибенс корпорације Мила Ђурашковића због пореске утаје и злоупотребе положаја одговорног лица на четири године и три месеца затвора.

         Он ће морати да у буџет уплати 142 милиона динара, а од њега и још шест осуђених за малверзације у Фабрици мазива из Крушевца (ФАМ) суд тражи да солидарно плате штету од две милијарде и 800 милиона динара у року од три месеца.

         После шест година од почетка суђења, одлука је донета већином гласова.

         Мирослав Мишковић није дошао у суд, за разлику од његовог сина Марка и Ђурашковића.

         Апелациони суд је претходно прихватио ослобађајући део првостепене пресуде за малверзације са путарским предузећима ради извлачења противправне финансијске користи, што је био централни део оптужнице, и наложио поновно суђење за део пресуде којим су осуђени за утају пореза.

         Тужилаштво за организовани криминал затражило је у завршној речи да суд осуди Мирослава Мишковића на пет година, на колико му је изречена казна на првобитном суђењу, а његовог сина Марка на четири године, пола године више него што је претходно пресуђено.

         И у поновљеном суђењу Мирослав Мишковић је навео да је за њега "порез светиња" и да је Делта само у години која се помиње у оптужници платила држави 100 пута већи порез од износа за који се терети да је утајен.

         Одбрана је поново затражила ослобађајућу пресуду и истакла да ће она бити мера "независности правосуђа", очито мислећи на изјаве из врха власти о Мирославу Мишковићу.

         Мирослав Мишковић је ухапшен крајем 2012. године, у притвору је провео седам месеци, а одређено му је јемство, највеће икад изречено у Србији, од 12 милиона евра као гаранција да ће присуствовати суђењима.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари