Министри спољних послова ЕУ позвали Србију да не скрене с пута ка чланству

ЗА ЛАЈЧАКА ЈЕ „ЗБУЊУЈУЋА“ НАМЕРА СРБИЈЕ ДА ПОТПИШЕ ТРГОВИНСКИ СПОРАЗУМ СА ЕЕУ

* Кабинет Могеринијеве: Београд може потписати споразуме са ким год жели пре но што се придружи ЕУ, али се у преговорима о пријему "Србија обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о слободној трговини на дан приступања ЕУ

________________________________________________________________

          МИНИСТРИ спољних послова Европске уније су данас „позвали Србију да не скрене с пута ка чланству у ЕУ док се та балканска земља спрема да потпише трговински споразум са економским блоком који предводи Русија“, пише данас америчка новинска агенција АП о састанку министара ЕУ и Балкана у Хелсинкију.

          Очекује се да ће Србија 25. октобра потписати споразум са Евроазијском економском унијом коју чине Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан и Киргистан, али указује АП -  да би се придружиле ЕУ, земље кандидати попут Србије морају ускладити своју политику са својим европским партнерима, посебно о трговини.

          У разговору са својим колегама из ЕУ, словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак описао је поступке Србије као "збуњујуће".

          "Ако сте озбиљни у погледу своје европске оријентације, онда очигледно доносите политичке одлуке које вас томе приближавају. Ова одлука није једна од таквих", рекао је Лајчак.

          "ЕУ је и даље највећи трговински партнер Србије", пише АП и преноси да је међусобна трговина у 2018. години износила готово 26 милијарди евра и била осам пута већа него што је укупна трговина са свим земљама Евроазијске економске уније.

          У изјави преко е-поште, канцеларија шефице спољне политике ЕУ Федерике Могерини је подвукла да је трговина са Русијом мање од 10 одсто укупне трговинске размене Србије с другим земљама, док размена Србије са 28 држава ЕУ чини 63 одсто укупне.

          Канцеларија шефице спољне политике ЕУ је поручила да Београд може потписати споразуме са ким год жели пре но што се придружи ЕУ, али да се у преговорима о пријему "Србија обавезала да ће се повући из свих билатералних споразума о слободној трговини на дан приступања ЕУ".

          Изгледи за улазак Србије у европски клуб били су снажан покретач демократских реформи у нестабилном региону Балкана, пише АП.

          Али "ЕУ је оптужена да није испунила своја обећања, посебно одлажући почетак преговора о пријему Албаније и Северне Македоније, упркос томе што је извршна власт ЕУ препоручила да почну".

          ЕУ се обавезала да ће одлучити о судбини тих двеју земаља до октобра, али Могерини је данас алудирала да 28 земаља-чланица још није спремно да донесе пресуду. Могерини је упозорила да би сваки неуспех у преговорима ускоро могао да "поткопа стабилност и да озбиљно обесхрабри даље реформе".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари